Din cuprinsul articolului
Mâncarea pe care o consumăm conține substanțe nutritive. Întregul proces de digestie, de la mestecare până la defecare, este destinat absorbției acestor nutrienți. Cu toate acestea, atunci când există chiar o modificare mică a acestei secvențe, apar probleme digestive. Ele pot fi inofensive, iar altele pot fi grave, cum ar fi ulcerul peptic.
Aici vom discuta unele dintre problemele digestive, semnele și simptomele acestora, cauzele și prevenirea:
-
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) afectează aproximativ 20% din populația occidentală. Apare atunci când conținutul stomacului începe să curgă reversibil provocând complicații.
Semne si simptome
BRGE se caracterizează prin
- Arsuri la stomac, mai ales după mese sau la culcare
- Disfagie sau dificultăți la înghițirea alimentelor sau a băuturilor
- Disconfort la nivelul abdomenului superior
Iată câteva cauze ale BRGE:
- Lezarea esofagului, care duce la peristaltism invers
- Obezitatea
- Fumat
- Anumite medicamente precum antihistaminicele și antidepresivele
BRGE poate fi prevenit prin luarea acestor precauții:
- Gestionarea greutății corporale: Cercetările arată că greutatea corporală adecvată exercită o presiune mai mică asupra esofagului.
- Capul ridicat în timp ce dormi: Dormitul ridicând ușor capul previne insuficiența respiratorie
- Gestionarea stilului de viață: Consumul de mese adecvate, somn în timp util, exerciții fizice regulate și stilul de viață fără stres reduce, de asemenea, BRGE.
-
Diverticulită
Diverticulii sunt pungute de mucoasa care ies prin orificii de mici dimensiuni din peretele colonului. Prezenta mai multor diverticului este denumita diverticuloza – o boala care apare de obicei la varste medii, dupa 40 de ani. Daca diverticulii se inflameaza, boala este denumita diverticulita.
Semne si simptome
- Sânge în scaun
- Crampe pe partea stângă a stomacului care dispare după defecare sau trecerea gazului
- Febră
Iată câteva cauze ale diverticulitei:
- Fumat
- Obezitatea
- Indulgență ridicată în carnea roșie și lipsa de fibre în alimente
Diverticulita poate fi prevenită prin:
- Consumul de alimente bogate în fibre
- Exerciții regulate
- Gestionarea greutății corporale
-
Intoleranță la lactoză
Incapacitatea de a digera lactoza din alimente se numește intoleranță la lactoză. Este cauzată de lipsa enzimei lactază din organism. Aproximativ 60-100% din populația din Asia de Est suferă de această afecțiune.
Semne si simptome:
Intoleranța la lactoză prezintă următoarele semne și simptome la consumul de alimente care conțin lactoză:
- Durere abdominală
- Diaree după consumul de alimente care conțin lactoză
- Balonare
Cauze
Intoleranța la lactoză este cauzată de lipsa enzimei lactazei din organism. Această enzimă descompune lactoza din alimente.
Intoleranța la lactoză poate fi tratată prin:
- Eliminarea alimentelor care conțin lactoză din dietă
- Adăugarea înlocuitorului lactazei lichide la produsele lactate
Majoritatea pacientilor cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati mici de lactoza (<12 g lactoza, reprezentand aproximativ 240 ml lapte) fara simptome majore, mai ales asociata unei mese sau in produse lactate fermentate (branza maturata) sau iaurt (toleranta iaurtului este mai buna fata de toleranta la laptele integral).