Sari la conținut

Tot ce trebuie să știm despre vitamina pentru memorie și ficat. Când și cum ar trebui să le luăm

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tot ce trebuie să știm despre vitamina pentru memorie și ficat. Un supliment puțin cunoscut este adesea trecut cu vederea, însă s-a demonstrat că este de fapt cea mai bună pentru memorie și ficat.

Dr. Elena Grek, alergolog-imunolog, spune că vitamina B4, cunoscută și sub numele de colină, este mai puțin cunoscută, deoarece deficiența sa este mai puțin frecventă. Dar dacă apare, poate fi eliminată prin ajustarea dietei și a suplimentelor.

Vitamina care îmbunătățește memoria și protejează ficatul

Colina este o substanță organică solubilă în apă, un participant activ în metabolismul organismului. Este de o importanță deosebită pentru sistemele nervos și cardiovascular. Are efect asupra metabolismului grăsimilor: protejează ficatul și îl ajută să proceseze grăsimile. Colina este, de asemenea, implicată în metabolismul carbohidraților. Îmbunătățește activitatea celulelor beta, care sunt responsabile pentru producerea insulinei și controlul nivelului de zahăr din sânge.

Vitamina B4 este implicat în sinteza acetilcolinei, un neurotransmițător responsabil de transmiterea impulsurilor între celulele sistemului nervos. Ea face parte din teaca de mielină care acoperă fibrele nervoase și le protejează de influențele externe. Deficiența acestuia poate duce la tulburări de memorie, probleme de concentrare și reducerea funcției cognitive. Colina este, de asemenea, responsabilă pentru stabilizarea fundalului psiho-emoțional, ajută la combaterea stresului și apatiei, normalizează starea de spirit.

Face parte din fosfolipide – principalul material de construcție pentru membranele celulare care protejează celulele de daune externe. Ajută la controlul nivelului de colesterol și acizi grași din sânge. Substanța previne formarea plăcilor de colesterol pe pereții interiori ai vaselor de sânge și previne dezvoltarea aterosclerozei.

Așadar, aceasta nu este singura contribuție a colinei la prevenirea bolilor cardiovasculare. Vitamina B4 este, de asemenea, implicat în producția de aminoacid metionină, care reduce concentrația de homocisteină în sânge – un compus organic al cărui exces crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și alte boli cardiovasculare.

Medicul le sfătuiește pe viitoarele mămici să acorde o atenție deosebită nivelului de colină din organismul lor. Vitamina B4 este important pentru dezvoltarea normală a creierului și a sistemului nervos al fătului. Deficitul de colină la o viitoare mamă crește riscul de malformații congenitale la copil.

Aportul recomandat de vitamina B4 pentru adulți este de 425-550 mg pe zi.

Surse de vitamina B4: ouă, și anume gălbenușul de ou, carnea de curcan, carne de vită, ficat, smântână și pește (somon roz, macrou, hamsii). Adepții unei diete vegetariene pot folosi produse pe bază de boabe de soia, ovăz și orz, tărâțe de grâu și nuci de pin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel