Din cuprinsul articolului
Hepatita este o boala infectioasa virala. Virusul hepatic ataca si distruge, mai mult sau mai putin, celulele hepatice, ceea ce poate duce la o functionare deficitara a ficatului. La nivel global, exista peste 500 de milioane de cazuri de hepatita B si C, 20 de milioane de cazuri de hepatita E, 12 milioane de cazuri de hepatita D si 1,4 milioane de cazuri de hepatita A.
Tipuri de hepatită
Cele mai raspandite forme de hepatita sunt hepatita A, B si C, insa mai exista si hepatita D, hepatita E si hepatita G. Poti afla cateva informatii despre fiecare mai jos.
- Hepatita A – este cauzata de consumul de apa sau alimente contaminate cu virusul hepatic A (numit si HAC). De asemenea, poate fi produsa de contactul sexual anal sau oral. Poate duce la inflamatia sau umflarea ficatului, insa rareori se ajunge la forme cronice;
- Hepatita B – este cauzata de virusul hepatic B sau HBV. Se transmite prin contactul cu sangele, sperma sau alte fluide corporale ale unei persoane bolnave. Mai mult, se transmite si prin contact sexual;
- Hepatita C – este cauzata de virusul hepatic C sau HCV. Se transmite prin contactul cu persoana bolnava, mai ales prin sange, sperma sau alte fluide corporale;
- Hepatita D – este cauzata de virusul hepatic D sau HDV. Poti lua virusul doar daca esti deja infectat cu hepatita B. Se transmite prin contactul cu sangele persoanei bolnave, cu acele folosite de o persoana infectata sau prin sex neprotejat cu un bolnav;
- Hepatita E – este cauzata de virusul HEV. In general, se transmite prin consumul de apa contaminata cu virusul hepatic E. Apare mai ales in zone din Africa, Asia sau America de Sud, unde nu exista acces la apa potabila;
- Hepatita G – este cauzata de virusul hepatic G, numit si GBV-C. Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice. Poate cauza infectii cronice si complicatii ale unor afectiuni ale ficatului. Prezenta virusului hepatic G, alaturi de hepatita B, nu pare a agrava severitatea bolii. Se transmite prin sange, contact sexual neprotejat si, foarte rar, prin placenta. Au risc de imbolnavire persoanele care primesc transfuzii sau organe, cele care isi administreaza droguri injectabile, pacientii de hemodializa, barbatii homosexuali. Poate aparea concomitent cu hepatita B sau C, in 10-20% dintre cazuri.
Medicul Infecţionist Adrian Marinescu ne informează despre cum se poate transmite hepatita de la mamă la făt, ce hepatita se vindecă și cum putem prin câteva reguli banale să ne protejăm.
„Trebuie să facem o diferenţă între hepatitele virale şi cele care pleacă de la medicamente, pentru că există şi hepatită toxică şi alte hepatite nonvirale”, a spus dr. Adrian Marinescu
Tipurile de hepatită virală
„Dacă vorbim de cele determinate de virusurile hepatitice, desigur că şi cei mici pot face, iar de cele mai multe ori sunt forme asimptomatice şi din păcate sunt copii care descoperă după un interval destul de mare de timp. Dacă nu-şi fac analizele ca un screening că au hepatită B sau C şi ajung la o afecţiune cronică care pune probleme.
Dacă ar fi să facem o diferenţă simplă când vorbim despre hepatitele virale, sunt cele care nu se cronicizează, cum este hepatita A, boala mâinilor murdare. Ducem mânuţa la guriţă şi putem foarte bine să ne infectăm, de fapt ştim foarte bine că mâinile reprezintă o poartă de intrare a bolilor infecţioase.
Există, de asemenea, hepatita E, pe cale digestivă, care nu se cronicizează, dar şi în cazul hepatitei A, pot exista şi forme severe. O problemă deosebită este în cazul femeii gravide, care face hepatita E. Dacă vorbim de cele cronice, sunt cele B şi C, dar şi B+D (delta), care nu doar că se cronicizează, însă duc la ciroză hepatică.
Un exemplu din păcate destul de frecvent este al copilului, care se infectează la naştere. Mama nu ştie că are hepatită. Acest copil ajunge după un interval de 15-20 de ani de la naştere într-un stadiu foarte avansat, chiar la ciroză hepatică”, a precizat dr. Marinescu.
Simptomele comune ale hepatitei
„Singura variantă pe care ar trebui să o facem şi noi adulţii şi cei mici este să ne facem analizele, să fie ca un screening. Există şi simptome în formele de hepatită acută, cum ar fi o simptomatologie digestivă, ne îngălbenim sau ne simţim răciţi”, a explicat medicul.
Hepatita C se vindecă 100%
„Din fericire, hepatita C se vindecă în proporţie de 100%, cu condiţia să avem un diagnostic şi să luăm tratamentul. La hepatita B, lucrurile stau binişor, dar ne-am dori mai bine.
În cazul hepatitei A şi E, ele nu cronicizează, dar în unele situaţii putem avea forme severe. Sunt forme fulminante, care ne pot pune chiar viaţa în pericol.
Din 1996, toţi nou născuţii sunt vaccinaţi, iar dacă ne-am născut înainte de 1996, să facem un screening şi să ne vaccinăm. Odată la cinci ani să verificăm anticorpii”, a mai explicat medicul infecţionist.
Cum prevenim infectarea
„Dacă vorbim de hepatitele B,C B+D, ne gândim la tot ce înseamnă sânge. Chiar şi o intervenţie la medicul stomatolog poate duce la infectare. Mai sunt şi lucruri simple când ne gândim la infectare, pe care ar trebui să le evităm, cum ar fi atunci când mergem la manichiură sau pedichiură. Să avem propria noastră trusă în 2021.
Se transmite mai ales pe cale sexuală, să nu mai vorbim de consumul de droguri. Tot ce înseamnă piercing sau tatuaje, reprezintă o manevră sângerândă şi ar putea duce la infectare”, a spus dr. Adrian Marinescu.