Categories: Ştiri sănătate

Tot ce trebuie să știi despre prostatită, o tulburare deosebit de frecventă la bărbații tineri

Prostata este o parte a anatomiei masculine la care uneori nu ne gândim când vine vorba de îngrijirea sănătății noastre, dar este convenabil să o examinăm periodic, deoarece este susceptibilă la probleme de sănătate potențial grave. Un simptom clar că ceva nu este în regulă, în acest sens, îl avem în prostatita.

Ce este prostatita și de ce apare?

Prostatita este o inflamație a prostatei, o glandă de mărimea unei nuci situată chiar sub vezică la bărbați. Este organul responsabil de producerea spermei, un lichid care hrănește și transportă spermatozoizii.

Poate afecta bărbații la orice vârstă, dar este mai frecventă înainte de vârsta de 50 de ani. Cauzele sale pot fi foarte variate și includ infecții bacteriene și leziuni ale nervilor ca urmare a unei intervenții chirurgicale sau traumatisme. În funcție de originea sa, poate apărea brusc sau treptat și poate dura o perioadă scurtă de timp sau se cronicizează.

Care sunt simptomele tale?

Simptomatologia de bază a prostatitei include semne precum durere, arsură sau dificultăți la urinare, urinare frecventă, urină tulbure, prezența sângelui în urină, durere abdominală, durere în perineu, durere în penis sau testicule, durere la ejaculare și un poză asemănătoare cu cea a gripei (în acest din urmă caz, doar când cauza este bacteriană).

Dacă nu este tratată corespunzător, poate provoca complicații precum o infecție bacteriană a sângelui (sepsis), epididimita (inflamația tuburilor din spatele testiculului), abcese, anomalii ale spermei și infertilitate.

Cum se tratează?

Abordarea problemei va depinde de cauza prostatitei. Dacă originea este bacteriană, linia de tratament constă în administrarea de antibiotice și, dacă este necesar, ameliorarea simptomatică cu alfa-blocante și antiinflamatoare. În cazurile de leziuni, uneori este posibil să se obțină îmbunătățiri prin anumite proceduri chirurgicale.

În plus, există unele obiceiuri și remedii care pot ajuta, de asemenea, la reducerea disconfortului, cum ar fi băi fierbinți de șezut, limitarea aportului de alcool, cofeină și alimente picante (care pot irita vezica urinară) și hidratarea frecventă pentru a încuraja urinarea.

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

3 ore ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

4 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

4 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

5 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

5 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

5 ore ago

Citeste si: