Femeile recurg la pilula de a doua zi, contraceptiv de urgenta, dupa ce au facut sex neprotejat sau cand prezervativul s-a rupt in timpul actului sexual. Dar cat de eficienta este, de fapt, pilula de a doua zi si care sunt factorii care-i influenteaza eficienta?!
De cate ori ai voie sa o iei
Pilula de a doua zi este un contraceptiv oral de urgenta, asadar, implicit, nu este recomandata administrarea in mod repetat. De fapt, pilula de a doua zi nu ar trebui administrata de mai mult de doua ori pe an, la o distanta mai mica de sase luni.
Cat de eficienta este pastila de a doua zi
Pilulele de a doua zi pot contine deopotriva estrogen si progestin, avand o eficienta de 75%. Cu alte cuvinte, daca 100 de femei fac sex neprotejat in timpul sau cu putin timp inainte de ovulatie, aproximativ 8 dintre ele vor ramane insarcinate chiar daca iau pilula de a doua zi. In schimb, pastilele contraceptive care contin doar progestin au sanse de succes de 89%, adica din o suta de femei doar una va ramane insarcinata.
Totodata, recomandarea medicala spune ca o femeie care a facut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul in timpul actului sexual ar trebui sa ia pilula de urgenta in cel mult 72 de ore de la “incident”. Cu cat diferenta de timp dintre actul sexual neprotejat si administrarea pilulei este mai mic, cu atat riscurile unei sarcini nedorite scad.
Continuarea pe Lyla.ro