Sari la conținut

Tot ce trebuie să ştii despre metabolism: ce este, care sunt factorii care îl influenţează şi cum îl poţi accelera

Metabolismul se referă la totalitatea proceselor prin care corpul foloseşte energia. Aceste procese includ respiraţia, digestia, dezvoltarea muşchilor şi asimilarea grăsimii. Principala componentă a metabolismului o constituie metabolismul bazal, adică acea cantitate de energie care îi este necesară organismului pentru a-şi desfăşura în condiţii de repaus procesele vitale (respiraţie, circulaţia sângelui, reglarea temperaturii corpului, funcţia renală etc.). Metabolismul bazal reprezintă aproximativ 60-75% din cheltuielile energetice ale organismului, valoarea acestuia depinzând de o multitudine de factori.

Ce este rata metabolică?

Metabolsimul este adesea confundat cu rata metabolică, însă rata metabolică înseamnă mai exact viteza cu care organismul arde caloriile. Rata  metabolică este influenţată de procentul de grăsime, persoanele care au un procent mai mare de grăsime corporală au o rată metabolică mai scăzută decât cele care au un procent mai mare de muşchi.

Care sunt factorii care pot creşte rata metabolică?

Studiile au arătat că organismul consumă mai multă energie atunci când avem o dietă bogată în proteine.

Cine are o rată metabolică mai mare, femeile sau bărbaţii?

Băbaţii au o rată mai mare a metaolismului decât femeile deoarece au un procent mai mare de masă musculară.

Factori care influenţează metabolismul

Rata metabolismului este influenţată de o multitudine de factori:

–    Vârsta – rata metabolsimului atinge valoarea maximă la pubertate, după care scade progresiv. Astfel se reduce cu 2-3% la fiecare 10 ani. De aceea, multe persoane cresc în greutate odată cu înaintarea în vârstă, deşi îşi menţin aceleaşi obiceiuri alimentare .

–    Sexul – femeile au un nivel mai scăzut cu 5-10%  al ratei metabolice faţă de bărbaţii care au aceeaşi greutate, acest lucru datorându-se în bună parte diferenţelor de compoziţie corporală.
–    Masa corporală – desigur că rata metabolică creşte odată cu greutatea, fiind necesar un aport energetic mai mare pentru a susţine cheltuielile organismului, mai ales datorită suprafetei corporale mai mari.
–    Compozitia corporală – musculatura şi organele interne au un consum energetic net superior faţă de ţesutul adipos.
–    Statusul hormonal – afecţiunile tiroidiene pot scădea (lipsa tiroidei) sau creşte (hipertiroidism) rata metabolică. De asemenea, hormonii eliberaţi în timpul stresului sau emoţiilor (adrenalină, noradrenalină) contribuie la creşterea ratei metabolice cu până la 15%..

Cine controlează metabolismul?

Glanda tiroidă controlează metabolismul producând hormoni care influenţează cât de repede sunt arse caloriile, când este asimilată grăsimea şi cum răspunde organismul la alţi hormoni.

Exerciţiile intense te slabesc schimbând rata metabolică?

Părerea medicilor este că da. După terminarea unei sesiuni de mişcare, organismul va păstra un ritm accelerat de ardere a caloriilor, preţ de câteva ore. Citând un studiu norvegian din 2003, acest fenomen – cunoscut sub numele de efect post-antrenament – are consecinţe directe asupra metabolismului, şi este cu atât mai intens, cu cât exerciţiile sunt mai solicitante.

Practic, dacă vrei să arzi cât mai multe calorii, intensitatea contează mai mult decât durata când vine vorba despre sport. După o serie de exerciţii care ţi-au solicitat la maximum muşchii, efectul post-antrenament însumează arderi de circa 15 – 20% din totalul caloriilor consumate pe timpul antrenamentului. În cazul unor exerciţii moderate, rata arderilor ar atinge abia 10%.

Spre exemplu, dacă faci 30 de minute de aerobic, arzi 400 de calorii în timpul exerciţiilor şi încă 60-80 de calorii pe oră, după, ca efect post-antrenament. în schimb, dacă mergi timp de o oră, arzi 500 de calorii, iar ca efect post-antrenament se mai consumă încă 50 de calorii pe fiecare oră.

Ce se întâmplă cu metabolismul dacă consumi mai puţin de 1200 kcal pe zi?

Dacă o persoană începe să consume mai puţin de 1200 de calorii pe zi, metabolismului va arde mai puţin pentru a face faţă resurselor insuficiente. În prezent există o serie de polemici în privinţa cantităţii de calorii minime pe care ar trebui să o consumăm fără să intervenim asupra ritmului metabolic, oamenii de ştiinţă oscilând între 1000 şi 1200 de calorii.

Cofeina şi mâncărurile picante cresc rata metabolică?

Cofeina este un stimulant prin definiţie, în consecinţă creşte rata metabolică. De aceea, cofeina este printre ingredientele care se găsesc în suplimentele pentru slăbit. Studiile au arătat ca o ceaşcă de cafea poate creşte cu 4% rata metabolică.

Şi mâncărurile picante cresc rata metabolică în special cele care conţin ardei iute.

 

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel