Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre legea pentru românii care stau la bloc. Amenda este de 3.000 de lei

locuință
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Amenda pentru cei care stau la bloc daca se incalca o nouă lege

Tot ce trebuie să știi despre legea pentru românii care stau la bloc. Amenzi de 3.000 de lei peste tot în România, atât în mediul rural, cât și în mediul urban dacă se încălcă noul proiect de lege.

cei care fac petreceri gălăgioase, ascultă muzică la volum ridicat sau fac lucrări zgomotoase. Dacă aceste reguli sunt încălcate, amenda poate ajunge până la 3.000 de lei. În prezent, cei care organizează petreceri fără acordul vecinilor riscă amenzi între 500 de lei și 1.500 de lei.

Amenzile vor fi mai mari și pentru firmele care organizează petreceri gălăgioase în apropierea locuințelor. Cei care nu respectă regulile ar putea ajunge să plătească până la 12.000 de lei. Până acum, amenzile pentru cei care fac zgomot peste limitele legale se aplicau doar în orașe, dar noua lege va extinde aceste sancțiuni și în zonele rurale.
Care sunt orele de liniște?

Conform Poliției Române, legea nr. 61/1991 spune că e interzis să faci următoarele lucruri, care pot fi sancționate:

  • făcutul de zgomot care deranjează liniștea oamenilor, folosind orice aparat sau obiect, sau prin strigăte și larmă, fără a avea un motiv întemeiat.
  • deranjarea liniștii între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00, fie că ești într-un apartament, în sediul unei firme, sau oriunde lângă blocuri sau case, prin producerea de zgomote, larmă, sau folosind un aparat sau instrument muzical la un volum ridicat.
  • organizarea de petreceri private în corturi, alte spații sau în aer liber, în apropierea blocurilor sau caselor, folosind aparatură muzicală care face zgomot suficient de tare încât să deranjeze vecinii.

Pe scurt, legea interzice zgomotele care deranjează vecinii, în special la orele de liniște și în locuri apropiate de locuințe.

amenda bloc
Sursă foto: Playtech

Direcția de Ordine Publică este structura specializată din Poliția Română care se ocupă de menținerea ordinii publice în toată țara. Aceasta coordonează, monitorizează și controlează activitățile poliției pentru a preveni și combate infracțiunile și contravențiile. De asemenea, verifică și sistemele de securitate private pentru a se asigura că respectă legea.

Obiectivele generale ale Direcției de Ordine Publică sunt:

  • creșterea siguranței oamenilor pe stradă;
  • cunoașterea comunității prin activități de poliție de proximitate (polițiști care lucrează direct cu cetățenii);
  • îmbunătățirea intervențiilor la solicitările cetățenilor;
  • prevenirea și combaterea infracțiunilor și altor comportamente antisociale, în funcție de competențe;
  • asigurarea respectării legilor în ceea ce privește sistemele de securitate private;
  • prevenirea și combaterea, în limitele legale, a faptelor care afectează pădurile și resursele de pește;
  • asigurarea unui mediu sigur în și în jurul școlilor și universităților.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel