Categories: Stil de viaţă

Tot ce trebuie să știi despre histerosonografie, analiza care verifică permeabilitatea trompelor uterine

Tot ce trebuie să știi despre histerosonografie. Obstrucția sau înfundarea trompelor uterine este o patologie care împiedică de multe ori obținerea sarcinii pe cale naturală. Prima recomandare a medicului specialist în infertilitate atunci când suspectează că trompele înfundate sunt de vină pentru infertilitatea feminină este efectuarea unei investigații imagistice specifice, numită histerosonografie.

Cum se desfășoară procedura și ce trebuie să facă femeia înainte și după histerosonografie explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. 

De ce și când se face histerosonografia

Histerosonografia este o procedură nedureroasă care testează permeabilitatea trompelor uterine folosind o soluție salină. De asemenea, poate fi indicată pentru examinarea uterului (mai ales când există un istoric de avorturi spontane) sau depistarea polipilor, anomaliilor endometriale, sinechiilor sau a fibroamelor uterine. 

Și femeile care prezintă menstruație abundentă ori sângerări anormale între menstre ori după instalarea menopauzei pot avea ca indicație efectuarea acestei investigații, în scopul depistării problemei. 

Momentul ideal pentru realizarea histerosonografiei este în zilele 5-10 ale ciclului menstrual, deci după oprirea sângerării menstruale și înainte de ovulație, pentru a obține rezultate concludente și a reduce la minimum riscul unei infecții. 

Pregătirea înainte de histerosonografie

Pentru realizarea histerosonografiei, femeia nu trebuie să urmeze o pregătire anume, în afară de faptul că trebuie să urineze înainte de procedură pentru a-și goli vezica urinară. 

Medicul va solicita prezentarea unei analize negative a culturilor de col, nu mai veche de 3 luni, pentru a îndepărta orice suspiciune de boală inflamatorie pelvină. 

În cazul în care este confirmată o infecție genitală activă, investigația va fi amânată până la rezolvarea situației. 

Un lucru important de menționat este că această procedură este contraindicată în sarcină, motiv pentru care înainte de intervenție femeia va efectua un test de sarcină. Totodată, nu se efectuează histerosonografie dacă femeia este purtătoare de sterilet. 

Ce se întâmplă în timpul histerosonografiei

Histersonografia se efectuează sub ghidaj ecografic, fără anestezie. În funcție de fiecare caz,  procedura durează între 15 și 30 de minute. 

Investigația presupune folosirea unei soluții saline care se introduce printr-u cateter subțire, foarte flexibil, prin colul uterin, până în cavitatea uterină. 

În timpul injectării substanței saline, pacienta poate resimți o ușoară senzație de presiune sau disconfort abdominal, caz în care se poate administra, la cererea acesteia, un antispastic muscular. 

Recomandări după histerosonografie

Imediat după terminarea investigației, pacienta poate pleca acasă și își poate relua activitățile zilnice, cu mențiunea că în următoarele ore post-intervenție ar putea fi necesară purtarea unui absorbant, deoarece este eliminată soluția salină utilizată. 

De asemenea, se recomandă evitarea efortului fizic intens și a contactului sexual în următoarele 2-3 zile pentru ameliorarea eventualului disconfort. 

În cazul în care apar dureri puternice care nu cedează la analgezice, febră și sângerări sau secreții neobișnuite care nu încetează după câteva zile, este indicat să vă adresați medicului curant deoarece astfel de semne sugerează o potențială infecție. 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

22 de secunde ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

31 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: