Din cuprinsul articolului
Glanda care ”NU DOARE”. Aproape toate procesele metabolice ale corpului sunt influențate de hormonii pe care glanda tiroidă îi produce. Există multe tipuri diferite de cancer tiroidian, de la stadii incipiente până la stadii mai avansate.
Cele mai frecvente probleme cu hormonii tiroidieni includ și producția anormală de hormoni tiroidieni. Acești hormoni pot fi produși fie în exces, fie insuficient, ceea ce duce fie la hipertiroidism, fie la hipotiroidism.
Deși anumite efecte pot trece neobservate și netratate, majoritatea problemelor tiroidiene pot fi tratate cu succes; cheia este identificarea și diagnosticarea la timp
Care sunt cele mai frecvente cazuri ale apariției hipotiroidismului?
Tiroida Hashimoto
În cazul acestei tulburări autoimune, corpul atacă țesutul tiroidian, iar acest țesut moare, în cele din urmă. Devine inert, incapabil de a mai produce hormoni.
Eliminarea glandei tiroide – tiroidectomia. Tiroida poate fi îndepărtată chirurgical sau medicamentos.
Expunerea la cantități prea mari de iod
Medicamentele pentru răceală sau sinusuri, pastilele de inimă sau anumite substanțe de contrast care ni se dau înainte de anumite teste ne pot expune excesiv la iod. Și dacă ai avut afecțiuni ale tiroidei în trecut, cu atât mai mult ești expus riscului de a dezvolta hipotiroidism.
O cantitate mare de litiu poate cauza, de asemenea, hipotiroidismul.
Netratat, hipotiroidismul vine la pachet cu o mulțime de probleme de sănătate.
Lipsa hormonilor tiroidieni în sistem la o vârstă fragedă poate duce la dezvoltarea cretinismului (retard mintal) și a nanismului (numit și nanosomie, microsomie sau hiposomie), afecțiune medicală care se caracterizează printr-o statură cu mult inferioară celei medii.
Sunt verificate nivelurile de hormoni la nou-născuți, iar dacă au vreun deficit, de îndată li se administrează medicația necesară.
În cazul copiilor, ca și la adulți, acestea sunt cauzele hipotiroidismului: tulburarea glandei pituitare, glandă tiroidă disfuncțională și lipsa totală a glandei.
Un copil care suferă de hipotiroidism va fi neobișnuit de apatic, fără poftă de mâncare și va dormi prea mult.
Cancerul de tiroidă este destul de rar, fiindcă se înregistrează la 5% dintre pacienții diagnosticați cu noduli tiroidieni.
Poți avea unul sau mai mulți noduli tiroidieni ani de zile, până să se declanșeze cancerul. Cei mai predispuși la a face cancer tiroidian sunt cei care s-au iradiat în zona capului și a gâtului, potrivit healthline.com.
Cum se dezvoltă probleme?
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…