Din cuprinsul articolului
Ciclul menstrual este un proces natural și esențial în viața femeilor, marcând perioada de fertilitate și influențând numeroase aspecte ale sănătății feminine.
În acest articol, vom explora fazele ciclului menstrual, simptomele asociate și cum să gestionezi această perioadă importantă.
Ciclul menstrual este procesul prin care o femeie elimină epiteliul format pe peretele intern al uterului şi nu este fixat un ovul fecundat. Ovarele elimină un ovul, în fiecare lună, iar organismul îi pregăteşte, la nivelul uterului, un loc unde să se fixeze. Pentru acest lucru, în peretele intern al uterului se formează un epiteliu de o anumită grosime numit endometru.
Când ovulul nu este fecundat şi, prin urmare nu apare sarcina, acest endometru este distrus şi este eliminat. Astfel apare sângerarea lunară, numită menstruaţie. În mod normal, prima menstruaţie apare în jurul vârstei de 11-14 ani, se numeşte menarhă şi este, de obicei, uşoară şi imprevizibilă.
La adolescente, ciclul menstrual poate varia între 21 şi 45 de zile şi este neregulat, dar se reglează după primii doi ani.
Durata ciclului menstrual se calculează dintre prima zi a primei menstruaţiei şi până în prima zi a următoarei menstruaţii. Altfel spus, durata ciclului la femei este de 28 de zile, însă doar un procent mic din cicluri durează fix 28 de zile, adică 10-15% din cazuri. În rest, majoritatea variază între 21 şi până la 35 de zile.
Sfârşitul perioadei fertile la femei apare între 45 și 55 de ani şi se numeşte menopauză.
Ciclul menstrual poate fi împărțit în patru faze principale:
Multe femei experimentează simptome precum dureri abdominale, modificări ale stării de spirit, și pofte alimentare.
În timpul ciclului menstrual, femeile pot experimenta o varietate de simptome, care variază de la ușoare la severe. Aceste simptome pot include:
Alte simptome pot include:
Este important de menționat că, în timp ce unele simptome sunt normale și gestionabile, altele pot indica probleme de sănătate care necesită atenție medicală. Dacă simptomele sunt severe sau afectează calitatea vieții, este recomandat să se consulte un medic specialist.
Aceste informații sunt menite să ofere o înțelegere mai bună a simptomelor ciclului menstrual și nu înlocuiesc sfatul medical profesionist. Pentru orice îngrijorări sau simptome neobișnuite, este esențial să se solicite sfatul unui medic.
Pentru a gestiona aceste simptome, este recomandat să:
În mod normal, un ciclu menstrual diferă de la o femeie la alta. Astfel, un ciclu regulat durează între două și şapte zile și apare la 21 – 35 de zile. Cât privește cantitatea de sânge eliminată de organism în timpul menstruației, aceasta nu ar trebuie să depășească două sau trei linguri și se numește flux menstrual, care poate fi: slab, moderat sau abundent și este influențat de stilul alimentar al femeii, nivelul de activitate fizică și administrarea sau nu a anticoncepționalelor.
Există, însă, și dereglări ale ciclului menstrual care pot fi cauzate de mai mulți factori și au legătură fie cu durata ciclului menstrual, fie cu simptomele resimțite. Totuși sunt câteva semne clare care ar trebui să vă ducă în cabinetului medicului ginecolog, precum:
Înțelegerea ciclului menstrual și a modului în care te afectează poate ajuta la gestionarea mai bună a sănătății tale. Dacă ai întrebări sau preocupări, consultă un medic specialist.
Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…
Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…
Știai că poți face accident vascular cerebral (AVC) când te speli pe cap la coafor?…
Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…
Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…
Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…