Sari la conținut

Tot ce trebuie sa stii despre chistul ovarian ca sa eviti aceasta problema

Un chist ovarian este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe femei. Acesta apare ca urmare a procesului lunar de ovulatie si in marea majoritate din cazuri nu prezinta un risc major, fiind catalogat ca formatiune benigna la nivelul ovarelor.

In fiecare luna, in ovare se formeaza foliculi care contin in interior celule sexuale feminine. Pana la jumatatea ciclului lunar foliculul creste, dupa care elibereaza ovocitul catre trompele uterine. Ulterior, foliculul gol se atrofiaza. In cazul in care insa ovocitul nu este eliberat, acesta continua sa creasca in folicul, devenind in timp chist ovarian. Potrivit medicilor, ovarul drept este cel care prezinta cel mai mare risc de formare a unui chist, problema fiind extrem de extinsa la femeile aflate in perioada fertila de viata si cu o incidenta mult mai rara la cele aflate in perioada de menopauza.

   Chist ovarian simptome

De cele mai multe ori chisturile ovariene sunt asimptomatice. In plus, si atunci cand prezinta simptome, acestea pot fi confundate cu cele produse de alte afectiuni precum cancerul ovarian, inflamatiile pelviene sau sarcinile ectopice. Este important insa sa fii atenta la orice fel de simptome ar putea aparea si sa consulti imediat medicul. In cazul unui chist ovarian, nu trece cu vederea niciodata menstruatiile neregulate, durerile pelviene, senzatiile de presiune la nivelul intestinului subtire, dificultatile de urinare si durerile in timpul actului sexual precum si marirea senzitivitatii la nivelul sanilor similara cu cea din perioada unei sarcini.

   Chist ovarian tratament

chistul ovarian   O mare parte din chisturile ovariene se resorb in organism fara niciun fel de interventie din afara. In general, medicul ginecolog va efectua controale periodice pentru a verifica starea acestui chist si anume daca este in crestere sau in regres. Este cazul chisturilor mici, vizibile la ecografie dar fara urmari grave.

Continuarea pe lyla.ro.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel