Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre cancerul de colon: etape, semne și simptome, tipuri și tratament

cancer de colon
Sursă foto: Pixabay
Modificarea aspectului scaunului, un posibil semn al cancerului de colon

Cancerul de colon, cunoscut și sub numele de cancer colorectal este un tip de cancer care se dezvoltă în colonul sau rectul intestinului gros.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer din lume. Inițial, s-ar putea dezvolta polipi în colon și rect și, în timp, acești polipi s-ar putea transforma în cancer de colon.

Simptomele și tratamentul bolii depind în mare măsură de stadiul bolii.

 

Care sunt etapele cancerului colorectal

Stadiile cancerului ajută la determinarea căii de tratament. Iată care sunt diferitele stadii ale cancerului.

1. Stadiul 0: Acesta este cunoscut și sub denumirea de carcinom in situ și este considerat cel mai timpuriu stadiu al cancerului colorectal. În acest stadiu, celulele canceroase încep să se dezvolte în mucoasa interioară a colonului sau a rectului.

2. Etapa 1: În această etapă, boala începe să pătrundă în mucoasa colonului/rectului și crește în stratul muscular. Cu toate acestea, în această etapă, boala nu ajunge la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.

3. Etapa 2: În această etapă, cancerul începe să se răspândească la pereții colonului/rectului și, de asemenea, la țesutul și peretele din apropiere.

4. Etapa 3: În această etapă, boala începe să se răspândească la ganglionii limfatici, cu toate acestea, nu se răspândește la alte organe sau alte părți ale corpului.

5. Etapa 4: Considerată ca ultima etapă a bolii, această boală începe să se răspândească în alte părți ale corpului, cum ar fi ficatul, plămânii sau alte organe.

Cancerul de colon: Semne și simptome

Simptomele bolii unei persoane se pot schimba în funcție de stadiul cancerului. Dacă aveți cancer de colon în stadiul 0, simptomele vor fi diferite în comparație cu cele din stadiul 3 al bolii.

Iată câteva simptome comune pe care le puteți observa.

  • Diaree
  • Sânge în scaun
  • Crampe abdominale
  • Durere abdominală
  • Constipație
  • Modificări ale culorii scaunului
  • Sângerare din rect
  • Gaze excesive și balonare

Unele dintre aceste simptome pot fi, de asemenea, rezultatul altor afecțiuni de sănătate, cu toate acestea, dacă simptomele persistă, consultați un medic pentru a preveni răspândirea bolii. Dacă medicul dumneavoastră prezice ceva grav, ar putea recomanda un screening pentru cancerul de colon.

Simptomele stadiilor 3 și 4 sunt diferite de cele din stadiile inițiale.

Iată câteva dintre simptomele stadiilor avansate ale cancerului.

  • Slăbiciune extremă
  • Pierdere în greutate excesivă
  • Oboseală excesivă
  • Senzația că intestinele tale nu sunt complet goale
  • Vărsături

Când cancerul se răspândește în alte părți și organe ale corpului, este posibil să observați și următoarele simptome.

  • Dificultăți de respirație
  • Fracturi la nivelul oaselor
  • Dureri de cap cronice
  • Umflarea mâinilor și picioarelor
  • Îngălbenirea ochilor și a pielii
  • Dificultate de a vedea

Care sunt tipurile de cancer colorectal?

Există mai multe tipuri de cancer de colon și depinde de tipul de celule care devin canceroase. Adenocarcinoamele sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer de colon și începe să se formeze în celulele care formează mucoasa.

Celelalte tipuri de cancer se dezvoltă din cauza formării tumorilor.

1. Carcinoizi: Acestea sunt tumorile care încep să se dezvolte în celulele producătoare de hormoni din intestine.

2. Sarcoame: Acestea sunt tumorile care se dezvoltă în țesuturile moi ale colonului sau rectului, cum ar fi mușchii.

3. Limfoame: Acestea sunt tumorile care se dezvoltă în ganglionii limfatici sau în colon.

4. Tumori stromale gastrointestinale: Acestea sunt tumorile care se dezvoltă mai întâi ca benigne și mai târziu devin canceroase.

Cancerul de colon: Care sunt tratamentele disponibile

Există diferite tipuri de tratamente disponibile pentru cancerul de colon și toate acestea depind de stadiul bolii. De la intervenții chirurgicale la imunoterapie, există o gamă largă de tratamente disponibile pentru cancerul de colon.

1. Chirurgie: Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru cancerul de colon și depinde de stadiul cancerului. Dacă se află în stadiile incipiente, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande intervenții chirurgicale în care se îndepărtează polipii sau celulele canceroase. Cu toate acestea, dacă boala a ajuns în stadii avansate, este posibil să aveți nevoie de intervenții chirurgicale în care se îndepărtează partea bolnavă a colonului și a rectului și, de asemenea, să creeze o cale separată pentru ca deșeurile să părăsească corpul.

2. Terapia cu radiații: În terapia cu radiații, medicii folosesc radiațiile pentru a ucide celulele canceroase și aceasta este de obicei efectuată înainte de o intervenție chirurgicală pentru a reduce dimensiunea celulelor canceroase. Se poate recomanda, de asemenea, radioterapie și chimioterapie dacă intervenția chirurgicală nu este o opțiune.

3. Imunoterapia: Acesta este un tip de tratament medicamentos care activează sistemul imunitar într-un mod în care este capabil să lupte împotriva cancerului. Acest proces de tratament este de obicei recomandat persoanelor care au stadii avansate ale bolii.

4. Chimioterapia: În acest tip de tratament, există medicamente care sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase. Această procedură este de obicei utilizată după o intervenție chirurgicală și atunci când boala s-a răspândit la ganglionii limfatici. De asemenea, medicul dumneavoastră ar putea recomanda tratamentul pentru a reduce dimensiunea cancerului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel