Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre anestezia de la dentist. Când nu este indicată?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Foarte mulţi oameni au frică de stomatolog, din cauza căreia amână mersul la cabinet, agravând problemele medicale existente. Frica de durere poate fi ameliorată considerabil cu ajutorul diverselor tipuri de anestezie, ce fac ca majoritatea intervențiilor să fie ușor suportabile.

Tot ce trebuie să știi anestezia de la dentist. Când nu este indicată?

Există însă tratamente unde nu este necesară anestezia. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune care sunt acestea, dar și cum ar fi bine să procedeze medicii atunci când au de a face cu pacienți care au fobie de intervenții stomatologice.

„Anestezia este una dintre cele mai vechi și utile invenții din medicina dentară. Fiind în topul celor mai greu de suportat, durerile de dinți au îngrijorat dintotdeauna oamenii, unii dezvoltând adevărate fobii. Fie că au avut experiențe neplăcute în copilărie, fie din ce își imaginează ori aud în jur de la apropiați.

E important să reținem că, pe măsură ce știința a evoluat, am ajuns în acest moment într-o etapă în care durerea rareori mai poate fi prezentă în practica noastră curentă.

Iar, pentru a obține acest lucru, anestezia joacă un rol esențial, reușind să ofere pacientului confortul emoțional într-un mediu precum cel al cabinetului stomatologic, pe care mulți pacienți nu îl văd cu ochi buni”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).


Când folosim anestezie?

„În ceea ce privește sfera aplicabilității anesteziei dentare, aș spune că sunt multe proceduri ce necesită cu siguranță anestezie. Vorbim aici despre tratamente precum:

    • Extracțiile dentare
    • Intervențiile asupra părților moi (gingivectomii, frenoplastii, devitalizări,
    • tratamentul cariilor medii sau profunde, chiuretaje parodontale)
    • Implantologie,
    • Șlefuirea dinților

Așadar, în cazul acestor intervenții, este necesară anestezia”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Când nu e necesară anestezia?

„Există însă și proceduri ce pot fi realizate fără anestezie.

  • Tratamentul (unor) carii simple și medii,
  • Retratamentul endodontic (chiar și tratamentul endodontic per primam în cazul dinților aflați în necroză/cangrenă),
  • Detartrajul
  • Periajul
  • Airflow

Albirea dentară, etc”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce tip de anestezic folosesc medicii în prezent?

„În zilele noastre, sunt multe opțiuni disponibile atunci când vorbim despre anestezie. Sunt variante care se pot folosi singure sau combinate pentru un efect mai bun. Decizia se ia personalizat în funcție de particularitățile pacientului. Tipul de anestezic se alege de obicei în funcție de vârsta pacientului, starea sa de sănătate, durata procedurii, alergii, eventuale reacții negative avute în trecut la anestezic”, mai spune medicul Sorina Stroe.

Cum știm dacă este sau nu cazul de anestezie?

„În primul rând, cunoaștem pacientul și aflăm ce anume declanșează frica în cazul lui. Eu, din acest punct de vedere, împart pacienții în două categorii:

  • cei cu teamă de durere
  • cei cu teamă de anestezie/ace/înțepătură.

Este bine să acționăm cu atenție atunci când ne confruntăm cu fobia de dentist. În aceste cazuri, încrederea pacientului în medic este esențială pentru construirea unei relații sănătoase și de viitor. Medicul trebuie să fie deschis și să îi prezinte, înainte, pacientului riscul de a apărea durerea, oricât de mic ar fi acesta. În acest mod, îi oferim toată informația în baza căreia poate lua deciziile cele mai bune și asumate în situația sa.

Decizia cu/fără anestezie trebuie să rămână mereu deschisă

Pentru început, este, așadar, important să înțelegem ce anume îl sperie pe pacient pentru a putea aborda comportamentul cel mai potrivit.

În plus, decizia cu/fără anestezie trebuie să rămână mereu deschisă. Asta înseamnă că, și dacă decidem să încercăm fără anestezie, la orice semn de durere oferim pacientului posibilitatea de a se răzgândi și a opta pentru anestezie.

La fel ca în orice tip de relație, primele întâlniri sunt de cunoaștere. Apoi, devenim mai confortabili, iar randamentul crește, de asemenea”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel