Din cuprinsul articolului
Pentru sănătatea inimii, medicii recomandă o dietă bogată în Legumele și fructele proaspecte, oleaginoasele, peștele gras și uleiurile sănătoase (precum uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de pește), toate sunt alimente care îți pot proteja inima.
Astăzi vorbim despre soia, un alt aliment despre care auzim foarte des. Alimentele pe bază de soia – cum ar fi tofu, tempeh, laptele de soia și nucile de soia – sunt într-adevăr un adaos inteligent la o dietă sănătoasă pentru inimă.
Haideți să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce are soia de oferit, mai ales când vine vorba de bunăstarea cardiovasculară.
Asociația Americană a Inimii recomandă o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine sănătoase (cum ar fi legumele, nucile, peștele/alimentele de mare și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi) și un consum minim de alimente procesate, zaharuri adăugate și alcool.
Sunt bogate în izoflavone
Izoflavonele sunt compuși asemănători estrogenilor produși de plantele de soia. Consumul de izoflavone a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii și cu un risc redus de boli de inimă.
Un studiu publicat în revista Circulation în 2020 a analizat dietele a 200.000 de persoane.
S-a constatat că cei care au consumat cel puțin o porție de tofu în fiecare săptămână au avut un risc redus cu 18% de boli de inimă, în comparație cu cei care nu au consumat tofu (sau au consumat rar).
Printre alimentele bogate în izoflavone se numără:
Deși laptele de soia este o sursă de izoflavone, țineți cont de faptul că acesta este adesea îndulcit cu adaos de zaharuri, care s-ar putea să nu aibă aceleași beneficii pentru sănătatea inimii (sunt necesare mai multe cercetări).
Poate scădea colesterolul total și LDL
Colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (sau LDL) – denumit și „colesterolul rău” – se acumulează în pereții vaselor de sânge, ceea ce poate crește șansele de a dezvolta boli de inimă.
Colesterolul total este o măsurătoare a LDL și a lipoproteinelor cu densitate mare (sau HDL – „colesterolul bun”) din sângele dumneavoastră. Prin reducerea colesterolului LDL, este posibil să puteți scădea nivelul colesterolului total.
O meta-analiză a 38 de studii clinice realizată în 2000 a concluzionat că înlocuirea proteinelor animale cu proteine din soia reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL și al trigliceridelor. Atunci când soia este consumată în locul produselor bogate în grăsimi saturate, nivelul colesterolului poate fi redus și mai mult, potrivit Pro News.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…