Din cuprinsul articolului
Alegeri prezidențiale 2024. Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 are loc pe data de 24 noiembrie, atunci când aproape 19 milioane de români sunt aşteptaţi la urne pentru a decide viitorul preşedinte al țării, implicit direcția pe care o va urma România în următorii cinci ani.
19 milioane de români sunt așteptați astăzi, 24 noiembrie, la urne pentru a decide viitorul păreședinte al țării. Cel mai probabil, românii vor merge la urne și pentru al doilea tur, pe data de 8 decembrie 2024, potrivit Guvernului.
Potrivit Constituției, României, mandatul Președintelui României este de 5 ani. Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi se organizează al doilea tur de scrutin în data de 8 decembrie 2024, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Ordinea candidaţilor pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024, ca de altfel la orice scrutin, a fost decisă de către Biroul Electoral Central. Pentru primul tur din data de 24 noiembrie ordinea a fost stabilită în data de 10 octombrie 2024, ora 18.15, prin tragere la sorţi.
Pentru alegerile prezidențiale din 2024, 14 candidați au fost validați definitiv, iar ordinea lor pe buletinul de vot va începe cu Elena Lasconi, urmată de George Simion, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, conform anunțului făcut de Biroul Electoral Central.
Conform Biroului Electoral Central (BEC), tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților la alegerile prezidențiale 2024 pe buletinul de vot a avut loc în cadrul unei ședințe a BEC, la care au participat membrii instituției, reprezentanți ai formațiunilor politice care nu sunt membre ale BEC, dar care au propus câte un candidat, precum și reprezentanți ai candidaților independenți.
Anumite categorii de români nu vor avea drept de vot, conform legislației în vigoare.
La alegerile prezidențiale din acest an, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă, potrivit legislației în vigoare.
MAI: Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Alina…
Dr. Cătălin Cîrstoiu, la Gala Capital „Performeri din Medicină”: „ SUUB este primul spital public…
Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…
Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…
19 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie, la urne, în cele aproape 19.000…
La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…