Din cuprinsul articolului
Keratoza actinică, cunoscută și sub numele de keratoză solară, este o leziune cutanată precanceroasă comună care se dezvoltă ca urmare a expunerii cronice la lumina ultravioletă (UV). Cum poate fi recunoscută acesată afecțiune?
Keratozele actinice sunt leziuni comune, cunoscute sub numele de „keratoze preneoplastice”, care apar în urma unor expuneri prea numeroase și frecvente la razele ultraviolete (UV). Acestă afecțiune reprezintă una dintre principalele cauze ale consultațiilor dermatologice. Dacă știm cum să le recunoaștem, acestea pot fi tratate rapid și împiedică transformarea lor în cancer de piele.
Ce este keratoza keratotică?
Keratoza keratozică, cunoscută și sub numele de keratoză solară, este o leziune precanceroasă în relief, adesea acoperită de o crustă (scuame), datorată expunerii intense, prelungite și repetate la razele UV de la soare sau de la saloanele de bronzare.
Leziunile sunt cel mai adesea multiple și pot apărea pe toate zonele expuse la lumină. Afectează între 10 și 20% dintre adulți, cel mai adesea după vârsta de 50 de ani, dar nu ar trebui să fie trivializate. Dimpotrivă, ele reprezintă un semnal de alarmă și trebuie luate în serios.
Unde apar aceste leziuni cutanate?
Leziunile pot apărea pe toate zonele expuse la lumină: fața (inclusiv buzele)
urechile, scalpului pacienților chelioși, gâtului, umeri, antebrațe, partea din spate a mâinilor, picioarele, etc.
Majoritatea pacienților dezvoltă keratoze actinice asimptomatice. Cu toate acestea, după cum s-a menționat mai sus, aceste leziuni pot apărea ca mici pete solzoase sau cruste. Acestea pot fi de culoarea cărnii, roz, roșii și, mai rar, gri sau maro. În unele cazuri, acestea sunt proeminente, iar textura lor aspră este cea care le face detectabile la atingere.
Alte simptome asociate pot da un semnal de alarmă: uscăciunea buzelor (atunci când leziunea se află pe buze), mâncărime sau chiar senzație de arsură.
Afecțiunea prezintă un risc ridicat de evoluție spre carcinom cu celule scuamoase.
„Rata estimată de progresie a keratozei actinice către carcinomul cu celule scuamoase variază foarte mult în literatura medicală, dar estimările consensuale variază cel mai adesea de la aproximativ <1% până la aproximativ 10%”, spune dermatologul Julia Benedetti într-un articol din MSD Manual (sursa 1).
Medicul mai spune că ‘Keratozele actinice care nu evoluează spre carcinom cu celule scuamoase pot să regreseze sau să persiste ca keratoze actinice. Leziunile care regresează pot recidiva ulterior.
Prin urmare, este recomandabil să consultați din timp un dermatolog și să faceți controale regulate pentru a detecta orice leziuni suspecte, potrivit hsantemagazine.fr.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…