Sari la conținut

Tot ce ai crezut despre renunțarea la fumat este greșit! Nu ai nevoie de voință și nici nu o să te îngrași dacă te lași de țigări

Mulți fumători dau greș atunci când vor să  renunțe la fumat. Asta din cauza concepțiilor greșite pe care le au. Iată cele mai vehiculate mituri despre renunțarea la țigări, desființate

E nevoie de voință ca să te lași de fumat.

FALS! Voința este un instrument psihic de ajutor pe perioade scurte de timp. Voința ne poate aduce în decizia de a stinge ultima țigară, dar este insuficientă pentru a ne menține în statutul de nefumători. Voința este o mare consumatoare de energie psihică, ea transformă o victorie minunată într-o luptă continuă pentru abținere. Antrenarea voinței în procesul lăsatului de fumat sună prohibitiv: nu ai voie să mai fumezi! Or, fructele oprite sunt și mai tentante. Dacă dorim să rămânem nefumători, e necesar să evităm antrenarea voinței în proces.

 Dacă mă las de fumat, voi traversa un sevraj oribil.

FALS! Mărturie stau toți acei oameni despre care știm că s-au lăsat de fumat cu ușurință, deodată, fără să simtă nimic altceva decât eliberare. Sevrajul nicotinic nu este sever și nu are simptome fizice, ci doar de ordin psihic: neliniște, nesiguranță, senzație de gol, panică.

Dacă mă las de fumat, o să mă îngraș.

FALS! Kilogramele în plus nu vin automat după stingerea ultimei țigări, ci vin pentru că oamenii înlocuiesc țigările cu mâncarea percepută drept inofensivă. Necesitatea înlocuirii vine dintr-o perceție greșită, ce ține de sentimentul pierderii unui „bun prieten”. Dacă însă vom simți că am scăpat de o problemă, nu vom mai avea nevoie de substituenți pentru a ne simți întregi.

Nu e bine să te lași deodată, ci treptat.

FALS! Fumatul este o adicție. Continuarea hrănirii adicției prin scăderea cantității de nicotină duce la creșterea frustrării psihice, perpetuând problema fiziologică. Singura șansă la vindecare este eliminarea drogului care creează problema (acest lucru fiind posibil numai prin întreruperea consumului) și ajustarea mentală optimă, în paralel, astfel încât frustrarea primelor zile să poată fi gestionată și chiar folosită în sprijinul procesului. Sunt necesare în medie 3-5 zile pentru a evacua toată nicotina din organism.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel