Sari la conținut

Tot 10 simptome de cancer observate la până la 84% dintre persoanele diagnosticate

Statisticile despre cancer ne amintesc clar că este un drum lung de parcurs înainte ca această boală să fie ștearsă de pe acest pământ. Detectarea simptomelor rămâne una dintre cele mai bune arme din arsenalul nostru.  Cercetările sugerează că există  top 10 simptome la care trebuie să fim atenți.

Statisticile despre cancer au reflectat o stare îngrihorătoare înainte de apariția pandemiei. Acum, cadrele medicale din întreaga lume se așteaptă la o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer. În ciuda imaginii sumbre, detectarea simptomelor este  cea mai bună armă în lupta împotriva cancerului. Aici, există câteva semne încurajatoare.

Cercetările de-a lungul anilor au căutat să clasifice simptomele cancerului în funcție de prevalență.

Un studiu, publicat în Supportive Care in Cancer, a investigat efectele vârstei, sexului și stării de performanță asupra profilului simptomelor.

O analiză cuprinzătoare a simptomelor a fost efectuată pe  1.000 de pacienți la trimiterea inițială la Programul de Medicină Paliativă al Clinicii Cleveland.

Numărul mediu de simptome per pacient a fost de 11.

Cercetătorii au descoperit că cele zece „cele mai răspândite” simptome au fost durere, oboseală ușoară, slăbiciune, anorexie (pierderea poftei de mâncare), lipsă de energie, gură uscată, constipație, sațietate precoce, dispnee (respirație scurtă) și greutate mai mare de 10% pierderi.

Prevalența acestor 10 simptome a variat de la 50% la 84%.

Vârsta mai tânără a fost asociată cu următoarele 11 simptome:

  • pierdere de energie,
  • vărsături,
  • durere,
  • greață,
  • dureri de cap,
  • sedare,
  • balonare,
  • probleme de somn,
  • anxietate,
  • depresie și
  • constipație.

Mai mult, sexul a fost asociat cu opt simptome.

Bărbații au manifestat: disfagie, răgușeală, pierdere în greutate cu peste 10% și probleme de somn; femeile au maifestat: sațietate mai precoce, greață, vărsături și anxietate.

Cercetătorii au concluzionat: „Zece simptome sunt foarte răspândite. Prevalența simptomelor diferă în funcție de vârstă, sex sau starea de performanță”.

Sfaturi generale pentru detectarea cancerului

Modificările proceselor normale ale corpului sau simptomele neobișnuite, inexplicabile, pot fi uneori un semn precoce al cancerului.

În multe cazuri, simptomele  nu vor fi legate de cancer și vor fi cauzate de alte afecțiuni de sănătate necanceroase.

Simptomele cum ar fi scurtarea respirației sau durerea în piept pot fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni precum pneumonia.

Cu toate acestea, „este important să vorbiți cu un medic de familie pentru ca acesta să poată investiga”, ne sfătuiesc cei de la NHS.

Cum să vă reduceți riscul de apariție a cancerului

Prevenția este mai bună decât vindecarea și există modalități dovedite de a reduce riscul de cancer.

Una din cele mai importante acțiuni de prevenție este renunțarea la fumat.

Harvard Health explică: „Evitați tutunul sub toate formele sale, inclusiv expunerea la fumatul pasiv. Nu trebuie să fii un om de știință internațional pentru a înțelege cum poți încerca să te protejezi pe tine și familia ta”.

Potrivit organismului de sănătate, alimentația corectă este, de asemenea, vitală: „Reduceți consumul de grăsimi saturate și carne roșie, ceea ce poate crește riscul de cancer de colon și o formă mai agresivă de cancer de prostată”.

Vă recomandă să vă măriți consumul de fructe, legume și cereale integrale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel