Din cuprinsul articolului
Sinuciderea asistată. Toscana va fi prima regiune italiană care va garanta pacienților anumite ore și metode de acces la sinuciderea asistată medical.
La șase ani de la decizia Curții Constituționale, care a anulat pedeapsa unui medic care a facilitat sinuciderea asistată, acum a fost luată prima decizie cu privire la sinuciderea asistată. Toscana devine prima regiune din Italia care a aprobat o lege privind sfârșitul vieții.
Toscana, prima regiune din Italia care aprobă sinuciderea asistată
Unda verde din Toscana la legea sinuciderii asistate a reaprins dezbaterea la nivel național, unde o lege privind sfârșitul vieții este încă în curs.
Curtea Constituțională a lărgit criteriile de acces la sinucidere asistată, dar procedurile rămân prost definite. Legea toscană stabilește o procedură clară, cu înființarea unei comisii multidisciplinare și termene precise pentru evaluarea și executarea practicii.
Autoritățile sanitare locale au la dispoziție 15 zile de la aprobare pentru a înființa comisia multidisciplinară permanentă, care verifică starea de sănătate a pacientului.
Membrii comisiei, care lucrează cu toții gratuit, sunt: un medic de îngrijiri paliative, un psihiatru, un anestezist, un psiholog, un medic legist și o asistentă. Comisia, împreună cu comitetul local de etică, trebuie să evalueze cererea pacientului, care are dreptul la un răspuns, inclusiv asupra medicamentului ce urmează a fi utilizat, de la autoritatea sanitară locală în termen de 30 de zile, relatează La Repubblica.
Plata medicamentelor revine autorităților locale
Ulterior Comisia trebuie să definească modalitățile de implementare a sinuciderii asistate medical, consultând, de asemenea, persoana în cauză și eventualul său medic de încredere.
În termen de șapte zile de când comisia dă undă verde pentru sinuciderea asistată medical, autoritatea sanitară trebuie să asigure serviciul. Compania de asistență medicală oferă „suport tehnic și farmacologic precum și asistență medicală pentru pregătirea autoadministrarii medicamentului”.
Plata medicamentului, care până acum se afla în sarcina cetăţeanului şi care costă 35 de euro, revine acum autorităţilor locale care estimează un cost de 10.000 de euro pentru anii 2025, 2026 şi 2027.
Persoana autorizată pentru sinucidere asistată medical, se precizează, „poate decide în orice moment suspendarea tratamentului”.