Delicios și sănătos, cu puține calorii.
Ingrediente blat:
- 120 gr migdale hidratate peste noapte
- 50 gr curmale hidratate 15 minute
- 1/2 lingurita cacao
- 45 gr fulgi ovaz
- 30 gr ulei cocos topit la bain marie
- 1 lingura fulgi cocos pentru tava
Ingrediente crema cocos:
- 300 gr caju hidratat peste noapte
- 200 gr banane congelate (cantitate neta, fara coaja)
- 3 lingurite zeama lamaie
- 1 conserva lapte cocos organic (400 ml)
- 1 lingurita pudra vanilie
- 70 gr miere salcam sau sirop de agave
- 100 gr ulei cocos topit la bain marie
Glazura ciocolata:
- 110 gr banane congelate si stropite cu zeama de lamaie (cantitate neta, fara coaja)
- 170 gr avocado bine copt
- 3 lingurite cacao
- un praf de sare
- 35 gr miere de salcam sau sirop agave
- 30 gr ulei cocos
- 1 lingura apa
Metoda:
- Pentru a obtine blatul, am pus in bolul robotului migdalele, curmalele, cacao, fulgii de ovaz si am maruntit. Am dorit o consistenta mai crocanta, asa ca nu le-am maruntit foarte fin si le-am lasat cam de marimea bobului de orez. Daca doriti ca blatul sa fie mai fin, procesati pana cand obtineti consistenta dorita.
- Odata maruntite, am adaugat si uleiul de cocos topit la bain-marie.
- Compozitia obtinuta am intins-o intr-o tava cu diametru de 16 cm, tapetata cu fulgi de cocos si am lasat tava la congelator pana cand am facut crema de cocos.
- Pentru crema de cocos am procesat caju-ul hidratat, la viteza maxima, pana cand am obtinut o crema fina.
- Peste crema de caju obtinuta, am adaugat bananele congelate, zeama de lamaie, laptele de cocos (am lasat conserva la frigider peste nopate si am folosit doar partea alba/grasimea-aproximativ 6 linguri), pudra vanilie si am mixat totul.
- La final am adaugat mierea/sirop agave si uleiul de cocos topit la bain marie. Crema rezultata este una fina, densa, asemenea mousului.
- Crema de cocos obtinuta am pus-o peste blat si am pus din nou la congelator pentru a se intari putin.
- Pentru glazura de ciocolata am pus in robot bananele congelate si avocado si am mixat pana cand am obtinut o crema fina.
- Tot aici am adaugat cacao, sare, miere/sirop agave, ulei de cocos, apa si am procesat din nou.
- Glazura am intins-o peste crema de cocos si am mai lasat tortul la congelator 30 minute.
- Tortul rezultat a avut o greutate de 1,1 kg si inaltime de 5 cm; eu zic ca ar merge facut si intr-o tava de 18 cm, folosind aceleasi cantitati de ingrediente. Poate fi pastrat in frigider.
Reteta publicata de Alina Stan pe blogul culinar Arome de poveste.