Sari la conținut

TOPUL medicamentelor care pot creşte tensiunea arterială

Sursa foto: Pixabay

Nediagnosticată la timp şi netratată, hipertensiunea arterială poate pune în pericol sănătatea, putând provoca boli grave de inimă sau un AVC.

Medicii atrag atenţia că în special persoanele care au peste 45 de ani, precum și cele care au hipertensivi în familie și prezintă risc de HTA, trebuie să-şi monitorizeze constant tensiunea arterială.

De asemenea, pe lângă modificarea stilului de viaţă este importantă şi evitarea medicamentelor care pot creşte tensiunea arterială.

Administrarea anumitor medicamente crește riscul de tensiune arterială ridicată persistentă și de hipertensiune asociată, după cum explică medicul cardiolog Natalia Blinova. Aceasta susţine că sunt patru grupuri de medicamente care pot duce la apariţia unui puseu hipertensiv – glucocorticosteroizi, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale, vasoconstrictoare nazale.

Glucocorticosteroizi

Potrivit expertului, utilizarea regulată a glucocorticosteroizilor, care aparțin grupului de medicamente hormonale, poate provoca creșterea tensiunii arteriale.

Medicamente antiinflamatoare

În plus, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pe bază de paracetamol, ibuprofen, aspirină și alte ingrediente active, dar şi contraceptivele orale și vasoconstrictorii nazali pot creșt şi ele riscul de apariție a hipertensiunii arteriale.

„Diverse patologii pot duce, de asemenea, la o creștere constantă a tensiunii arteriale, în special bolile renale și unele boli endocrine”, adaugă expertul.

Factori de risc asociaţi

În plus, există o serie de factori care sunt asociați cu creșterea tensiunii arteriale. În acest context, medicul enumeră obezitatea, consumul excesiv de sare şi de alcool, sedentarismul, vârsta și predispoziția ereditară.

Evitarea mâncării de tip fast-food și a dulciurilor este regula numărul 1 atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă și de prevenirea hipertensiunii arteriale, a diabetului și a altor boli cronice.

tensiune arteriala
Sursă foto: Getty Images

„În loc să mâncați chipsuri sau ciocolată seara, puteți mânca gustări mai sănătoase, cum ar fi o mână de nuci (aproximativ 25 de grame pe zi) sau legume tocate. În general, este recomandat să vă asigurați că nu mâncați alimente grase, cum ar fi alimentele prăjite, la toate cele trei mese.

Produsele de origine animală, cum ar fi carnea de porc, cresc, de asemenea, tensiunea arterială și ar trebui consumate în cantități mici. În schimb, alimentele vegetale cu un conținut scăzut de zahăr și grăsimi trans ajută la reglarea tensiunii arteriale și la creșterea energiei și a forței din organism”, spune expertul.

Ce cantitate de sare poate fi consumată zilnic?

Consumul excesiv de sare, care poate crește semnificativ tensiunea arterială, nu trebuie subestimat. Prin urmare, aveți grijă să nu adăugați prea multă sare în mâncare și nu depășiți o linguriță pe zi. Cu o abundență de alimente naturale, neprocesate, puteți duce o viață sănătoasă și echilibrată, iar organismul dumneavoastră vă va mulțumi cu o tensiune arterială reglată.

„Evitați alcoolul, fumatul și băuturile cu cofeină. Fumatul a fost și va fi întotdeauna dăunător pentru sănătate. La doar 5 zile de la renunțarea la fumat, se poate observa o scădere a tensiunii arteriale”, explică specialistul.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel