Potrivit specialiștilor de la Environmental Working Group, cele mai contaminate fructe care pot fi achiziționate de pe rafturile supermarketurilor sunt căpșunele.
Oamenii de știință au realizat o cercetare și au descoperit că 98% din mostrele de căpșuni din marile magazine conțineau cel puțin un tip de pesticide. Conform raportului, căpșunele au ajuns pe primul loc în top din cauza faptului că producătorii și-au dorit să le transforme într-un fruct disponibil pe durata întregului an.
Cercetarea desfășurată în Statele Unite a ajuns la concluzia că cele mai „murdare” 12 vegetale sunt:
- Căpșunele
- Merele
- Nectarinele
- Piersicile
- Țelina
- Strugurii
- Cireșele
- Spanacul
- Roșiile
- Ardeiul gras
- Roșiile cherry
- Castraveții
Aceeași organizație americană a publicat și o listă a celor mai sigure alimente de proveniență vegetală:
- Avocado
- Porumb
- Ananas
- Mazăre (congelată)
- Ceapă
- Sparanghel
- Mango
- Papaya
- Kiwi
- Vânătă
- Pepene galben
- Grapefruit
- Pepene cantaloupe
- Conopidă
Fructele și legumele sunt parte esențială a unui stil de viață sănătos, dar dacă nu putem să le achiziționăm de la producători locali sau cu certificare bio, este preferabil să renunțăm la cele de pe lista „neagră”, recomandă Prevention.com.
În schimb, vegetalele din a doua listă pot fi consumate chiar dacă sunt crescute convențional.