Sari la conținut

Topul bolilor care recidivează toamna

Toamna aduce cu ea fluctuatii mari de temperatura si ale presiunii atmosferice, umiditate, dar si limitarea optiunilor alimentare si in ceea ce priveste produsele proaspete.

Toate acestea corelate cu o imunitate scazuta, pot favoriza aparitia bolilor de sezon sau agravarea celor deja existente.

Astmul si afectiunile alergice

Asemenea primaverii, toamna este un sezon propice alergiilor si astmului, dar si acutizarea simptomelor sinuzitei si rinitei cronice. Inhalarea anumitor substante cu efect alergen, precum polenul, praful sau mucegaiul, duce la intensificarea manifestarilor specifice astmului asociate cu reactiile alergice.
„Aproape orice astmatic va resimti in aceasta perioada dificultati respiratorii dupa depunerea de efort in aer rece sau dupa inhalarea de fum, praf sau mirosuri puternice. De asemenea, se vor confrunta cu crize de stranut si tuse, incordare a pieptului si dispnee (respiratie scurta) sau tahipnee (respiratie rapida).
Vremea rece sau fluctuatiile de temperatura ne pot lua uneori prin surprindere toamna si pot conduce la aparitia gripei sau bronsitei, in special in cazul persoanelor astmatice. Pentru a evita aceste simptome, este recomandat ca pacientii care se confrunta cu astfel de probleme, sa stea departe de polen, spori sau fragmente de mucegai sau animalele de companie”, explica medicul imunolog, specialist Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Reumatismul

O alta categorie de afectiuni ale caror simptome se intensifica toamna, sunt cele reumatice precum artrita, reumatismul sau artroza. Acestea se manifesta de regula prin sensibilitate crescuta, dureri pronuntate si rigiditate la nivelul articulatiilor, precum si inflamatii.
Oricine se poate confrunta cu dureri articulare sporadice, insa frigul, umezeala si modificarile de temperatura afecteaza mobilitatea articulatiilor, creste riscul inflamatiilor si intensifica durerile, care se vor resimti in special la nivelul coloanei, soldurilor si genunchilor.

Virozele respiratorii

Toamna nu inseamna doar sezonul in care se culeg bogatiile naturii, ci si anotimpul virozelor respiratorii. Plamanii si caile aeriene sunt expuse continuu aerului atmosferic si agentilor patogeni ai acestuia: bacterii, virusuri si alte microorganisme, iar numarul lor se mareste considerabil in aceasta perioada din cauza temperaturilor scazute si umiditatii crescute. „In mod normal, corpul nostru se apara de aceste pericole prin intermediul sistemului imunitar, dar atunci cand acesta este slabit, organismul nu se mai poate apara atat de eficace impotriva agentilor infectiosi. In cazul copiilor, sensibilitatea este cu atat mai mare, intrucat acestia sunt mult mai expusi factorilor patogeni, iar sistemul de aparare al acestora nu este complet dezvoltat”, explica medicul imunolog, specialist Ropharma, Dr. Tania Bejan.

Ca intotdeauna, preventia este cheia! O alimentatie sanatoasa si echilibrata, bogata in vitamine si minerale, asociata cu suplimente naturale destinate stimularii imunitatii ajuta la fortifierea organismului si reducerea riscului aparitiei infectiilor.

Gastrita – o alta afectiune ce recidiveaza primavara sau toamna

In sens strict, termenul de gastrita inseamna inflamatia acuta sau cronica a mucoasei gastrice.
Cauzele care duc la declansarea gastritei sunt diferite si de gravitate variabila. Consumul excesiv de alcool, cafea sau bauturi racoritoare acidulate, fumatul, consumul de mancaruri fierbinti sau foarte condimentate, stresul excesiv, sunt doar cateva din numeroasele cauze ale formarii gastritei. Asadar si tratamentul gastritei difera in functie de pacient si de situatie. O importanta masura de tratament este inlaturarea agentului cauzal.

Din categoria afectiunilor respiratorii care apar cu preponderenta toamna, se numara: laringita, faringita si sinuzita. Desi toate trei pot fi clasificate ca infectii ale sistemului respirator, simptomele acestora difera in special prin zona care este afectata.

Faringita este o afectiune ce apare la nivelului amigdalelor sau a faringelui si se caracterizeaza prin tuse seaca si febra puternica, iar laringita se manifesta la nivelul gatului prin inflamare sau prin dureri in gat.
Sinuzita determina scurgeri si congestii nazale si presupune infectia mucoasei sinuzale ce determina si durerile puternice de cap, resimtite la nivelul fruntii, ochilor, obrajilor.

Pentru a preintampina afectiunile toamnei, specialistii recomanda combinarea unei alimentatii bogate in vitamine si minerale cu practicarea unui sport.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel