Sari la conținut

TOPUL băuturilor care distrug creierul. Risc de demenţă precoce!

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii Alzheimer

Numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane. Potrivit experţilor, aceasta reprezintă o ameninţare în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială.

În mod surprinzător, dieta poate juca un rol important atât în ​​sănătatea mintală, cât și în funcția creierului. Anumite alimente pot înrăutăți nivelul de anxietate și pot contribui la inflamație, stres oxidativ și chiar la acumularea plăcii în creier. Toate aceste alimente pot accelera declinul cognitiv, dacă sunt consumate în mod constant și pot crește riscul de Alzheimer.

Unele dintre cele mai proaste opțiuni includ alcool, mâncare congelată, tăiței instant și multe altele. Iată de ce alimente trebuie să vă feriți, potrivit experților citați de Shefinds:

Băuturi dietetice

Deși conțin mai puține calorii, îndulcitorii artificiali și alte ingrediente dăunătoare din băuturile dietetice pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului.

Dr. Robert Love, medic neurolog, spune: „Majoritatea acestor băuturi sunt îndulcite cu ceva numit aspartam. Aspartamul nu este bun pentru bacteriile intestinale. De asemenea, aspartamul este asociat cu efecte secundare negative, inclusiv cancerul la animale”.

„Cercetarea arată că aspartamul este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, iar diabetul de tip 2 este foarte dăunător pentru creier”, notează el. Iar riscul de diabet poate crește și riscul bolii Alzheimer.

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay

Băuturi pentru sportivi

Mulți pasionați de sănătate și fitness apelează la băuturi speciale ca o modalitate de a rămâne hidratați, după un antrenament intensiv. De fapt, sunt pline de zahăr și chiar de coloranți artificiali.

Dr. Love subliniază pericolele ascunse pe care le prezintă aceste băuturi: „Băuturile pentru sportivi sunt fie bogate în zahăr, fie bogate în zaharuri artificiale și ambele pot fi dăunătoare pentru creier”.

Alcool

Persoanele care consumă alcool în exces pot experimenta mai multă anxietate în timp, mai ales atunci când se confruntă cu simptome de sevraj. Mulți experți sugerează, de asemenea, că un consum excesiv de alcool este legat de un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer și demență.

Citeşte continuarea AICI.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel