Alimentele bogate în luteină, zeaxantină, acizii Omega 3 ajută foarte mult la hrănirea retinei şi vă protejează pe timp îndelungat de apariţia degenerescenţei maculare legată de vârstă.
- Morcovi şi alte legume oranj
Morcovii, caisele, pepenele galben conţin betacaroten, substanţe din categoria carotenoizilor, esenţiale pentru sănătate ochilor. „Betacarotenul este un precursor al vitaminei A, care asigură fotochimia vederii. În declanşarea senzaţiei vizuale, vitamina A se oxidează”, explică nutriţionistul Luiza Pârvu.
2. Piept de pui sau curcan
Carnea slabă de pui sau curcan conţine niacină (vitamina B3), care încetineşte degenerarea maculară şi reduce riscul de apariţie a cataractei.
3. Lactate slabe şi ouă
Conţin riboflavină (vitamina B2), zinc şi luteină, care au acelaşi efect de protejare împotriva cataractei.
4. Legume verzi
Broccoli, ardeii verzi, loboda şi spanacul conţin cea mai mare cantitate de luteină şi zeaxentină, antioxidanţi care protejează ochiul de radicalii liberi.