Cristina Lica
Bulionul, sosurile semi- preparate pentru salate, cerealele pentru micul-dejun și chiar lactatele degresate ascund cantități impresionante de zahăr, pe care cercetătorii au ajuns să-l numească noul „drog alb” sau chiar să-l compare cu nicotina
Multe alimente considerate sănătoase și chiar dietetice se pot dovedi adevărate pericole din cauza conținutului mare de zahăr. Bulionul, ketchup-ul sau cerealele atât de iubite de copii, conservele de legume și chiar iaurturile degresate pot crește instantaneu glicemia. Medicii din întreaga lume atrag atenția marilor producători alimentari să taie din cantitatea de carbohidrați, având în vedere că, la nivel mondial, consumul de zahăr a atins un nivel îngrijorător. Vă prezentăm opt alimente cu un conținut surprinzător de zahăr.
1. Pasta de tomate și ketchup-ul
La o simplă scanare a raftului cu produse pe bază de tomate, se poate observa că cele mai multe sortimente de sos, bulion sau pastă de roșii conțin între 12 și 15 grame de glucide la 100 de grame. Deși sosul de tomate este un produs sănătos, bogat în licopen, un antioxidant puternic ce reduce riscul de cancer la prostată și sân, producătorii îi potențează adesea gustul prin adaos de zahăr.
Ketchup-ul, pe care copiii sunt în stare să-l consume alături de orice fel de mâncare, conține o cantitate dublă de zahăr față de restul specialităților pe bază de roșii. Un sfert din conținutul acestuia (24-25 de grame) este zahăr. Deși pe eticheta acestuia sunt prezentate ingrediente precum sirop de porumb, glucoză, fructoză, zaharoză, maltoză și sucuri concentrate, toate acestea se trasformă în final tot în zahăr.
Din acest motiv, dar și din cauza conținutului mare de sare, ketchup-ul a fost interzis în meniurile anumitor școli din Marea Britanie. În schimb, copiii vor primi sos de tomate pregătit de bucătarii cantinelor. În România, ketchup-ul nu se află pe lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, așa cum sunt chipsurile, sucurile acidulate și produsele de tip fast-food, interzise printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial.
2. Musli și cereale fitness
Fructele, „stricate” în compot sau suc
3. Sucuri 100% naturale
Fresh-urile și sucurile naturale sunt o altă păcăleală, atrag atenția medicii. Acestea ajung să aibă o cantitate chiar mai mare de zahăr decât băuturile de tip „cola” sau răcoritoarele. Un singur pahar de suc concentrat poate conține materie primă de la câteva fructe, ceea ce înseamnă o cantitate impresionantă de zahăr. Anumite sucuri de portocale pot conține până la 20 de grame de zahăr, ceea ce înseamnă o cantitate triplă la un pahar de 300 de mililitri. Sucul de mere conține, de asemenea, peste 15 grame de zahăr la 100 ml, iar alte sortimente, precum sucul de merișoare, rodii sau struguri sunt și mai dulci. Sfatul nutriționiștilor este să consumați fructe în stare naturală.
4. Compoturi și conserve de legume
Conservele, fie că vorbim de zacuscă, salate de legume și compoturi de fructe au un conținut mult mai mare de zahăr decât dacă materia primă ar fi consumată în stare naturală. Zacusca din comerț conține până la 10 grame de zahăr la 100 de grame (o linguriță), sfecla murată, până la 7 grame, porumbul conservat – 21 de grame, iar compotul de ananas – 16 grame.
5. Fructe uscate
Aceste produse au fost stoarse de apă până a mai rămas doar zahărul de ele. Mixurile de fructe uscate din comerț conțin nu mai puțin de 74 de grame de zahăr la 100 de grame, adică la un pumn de fructe. Portocalele uscate ajung la 80 de grame de glucide la 100 de grame.
6. Iaurturile de tip „0,1% grăsime”
Deși ambalajele par să indice că sunt sănătoase, nutriționiștii vă sfătuiesc să nu cădeți în capcană. Dacă v-ați aștepta ca iaurturile cu fructe să conțină, într-adevăr, mult zahăr, nu ați putea spune același lucru și despre cele cu 0,1% conținut de grăsime. Tocmai pentru a da gust și consistență, producătorii fac abuz de zahăr. Un astfel de iaurt are peste 5 grame de glucide la 100 de grame. „Iaurturile, ca toate lactatele, sunt alimente complexe, care conțin atât carbohidrați, cât și proteine, chiar dacă sunt degresate. Evitați să le consumați în exces în timpul dietelor, mai ales la cină”, adaugă nutriționistul Ionuț Ștefan.
7. Sosuri pentru salate
Cel mai adesea, sosurile fără grăsimi pentru salate conțin cantități mari de zahăr. Pentru a păstra aroma însă, producătorii folosesc mult zahăr și sare, rezultând un produs cu foarte multe calorii. Două linguri de sos pentru salata Caesar sau tartar conțin până la 10 grame de zahăr. „În timpul dietelor, evitați în salate sau alte preparate sosurile de soia, maioneza sau pe cele cu conținut crescut de zaharuri – ketchap-ul sau bulionul, mai ales în combinații cu proteine, precum carnea, ouăle, brânzeturile etc. Pot fi consumate în cantități reduse în salate de legume (circa 15 grame), preferabil la micul-dejun, nu seara”, recomandă medicul Ionuț Ștefan. O variantă și mai bună ar fi să renunțați total la aceste sosuri și să le preparați din ulei de masline sau de rapiță sau iaurt. Uleiul de măsline ajută și la reducerea colesterolului
8. Specialitățile cu cafea, băute doar pentru gust
Pe lângă faptul că se îndepărtează mult de ideea de bază a cafelei, capuccino, frapuccino, latte
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…