Categories: Stil de viaţă

Top cinci motive să vizitezi dermatologul toamna

Toamna e momentul perfect pentru tratamente laser – de la ștergerea tatuajelor și cicatricilor post-acneice, vaselor sparte și altor imperfecțiuni ale pielii, până la tratamente antirid și rejuvenare. Acestea sunt contraindicate vara, întrucât expunerea la soare poate sensibiliza și mai mult pielea după laserterpie și poate apărea riscul de hiperpigmentare. De asemenea, toamna este anotimpul în care este recomandat un control al alunițelor, pentru a evalua eventuale modificări apărute post-expunere la soare.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermatologie-venerologie

Puteți face acest lucru, în premieră națională, cu ajutorul inteligenței artificiale, care formează o echipă imbatabilă cu tehnologia de ultimă generație. Dr. Lucian Russu, medic specialist dermatologie-venerologie, în cadrul Bioderm Hospital, povestește mai multe.

  1. Verifică-ți alunițele cu noua tehnologie AI

Evaluarea regulată a alunițelor, de două ori pe an, este necesară pentru prevenirea cancerului de piele. Tehnologia oferă azi o soluție revoluționară: dermatoscopul digital Skeen, care combină inteligența artificială cu imagistica de înaltă precizie. Noul aparat permite o vizualizare rapidă a leziunilor, fotografierea cu acuratețe și stocarea în siguranță a imaginilor și datelor. Skeen oferă imagini ale pielii de înaltă precizie, atât polarizate, cât și nepolarizate, optimizate pentru vizualizarea în profunzime a structurilor pielii și scalpului.

Dermatoscopia – o investigație non-invazivă și nedureroasă poate depista cancerul de piele în stadii incipiente

Cu ajutorul asistentului AI, alunițele și leziunile cutanate sunt evaluate rapid și eficient, oferind pe loc un scor de risc. Inteligența artificială permite o intervenție timpurie, esențială mai ales în cazul melanomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele. Viteza și acuratețea analizei pot face diferența în diagnosticarea precoce.

„Parteneriatul dintre un medic cu experiență și AI oferă un maxim de eficiență! Inteligența artificială duce la un alt nivel screening-ul cancerului de piele, oferind și mai multă acuratețe și viteză. Viteză în analiza cazului, viteză de reacție, viteză care poate face diferența în melanom, cea mai agresivă formă a cancerului de piele. Este un nou pas înainte în misiunea pe care ne-am asumat-o încă din 1999, când am introdus în premieră dermatoscopia digitală în România.

Am fost în prima linie a prevenirii cancerului de piele, prin acțiuni gratuite desfășurate în toată țara cu unitatea mobilă de dermatoscopie Melanoma MayDay, și am continuat această misiune prin deschiderea noului spital de dermatologie la începutul acestui an, urmată acum de introducerea unui sistem inovator de dermatoscopie digitală în premieră națională”, spune Dr. Lucian Russu, medic dermatovenerolog.

Incidența cancerului de piele este în creștere, în ultimii ani, ca urmare a arsurilor (expunerii excesive la soare), a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar. Carcinomul cu celule scuamoase al pielii este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele, caracterizat prin creșterea anormală și accelerată a celulelor scuamoase – un tip de celule epiteliale care alcătuiesc epiderma. Atunci când sunt depistate la timp, majoritatea SCC-urilor sunt tratabile.

Dintre cancerele de piele, melanomul este cea mai agresivă formă: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic își pierd viața în primul an de la diagnostic. Surprins în stadiu incipient, melanomul poate fi curabil în proporție de 95%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigație non-invazivă și nedureroasă. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri. Melanomul este pe locul șase în topul celor mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbați, cât și la femei.

  1. Scapă de cicatricile post-acneice

Acneea poate lăsa în urmă cicatrici la fel de inestetice ca afecțiunea în sine. Din fericire, acestea se pot atenua semnificativ cu ajutorul terapiilor laser. Unul dintre acestea este laserul fracționat CO2, recunoscut pentru eficiența sa în resurfacing și tratamentul cicatricilor post-acnee, cicatricilor cheloide și post-intervenţionale.

„Arsura superficială produsă de laserul CO2 fracționat stimulează sinteza de colagen a pielii, determinând ameliorarea evidentă a texturii și tonusului pielii, cu reducerea ridurilor fine, precum și tulburărilor de colorație (pete roșii sau maro)”, explică medicul dermatolog.

  1. Soluția pentru picioare fără imperfecțiuni

Vasele sparte (steluțele vasculare) reprezintă o problemă comună, care le împiedică pe multe femei să își expună picioarele. Acestea sunt cauzate fie de o fragilitate capilară moștenită, fie de afecțiuni mai grave, precum insuficiența venoasă, ce poate duce și la apariția varicelor.

În prezent, cea mai bună metodă de tratament este cea cu laserul, Nd:Yag și Dioda fiind doar câteva exemple de lasere. „Laserul vascular se aplică pe vasul respectiv, coagulând hemoglobina, iar astfel vasul de sânge se resoarbe. Laserele utilizează o lungime de undă prestabilită pentru a ținti și distruge capilarele și vasele nedorite, lăsând însă intacte țesuturile normale din jur”, explică medicul dermatolog Lucian Russu.

Pentru vasele sparte de pe față, recomandarea medicului este laserul Dioda, care face coagularea selectivă a vaselor superficiale. „Tot cu ajutorul laserelor vasculare se pot trata și alte probleme conexe, precum hemangioame, angioame, rozacee, puncte rubinii, eritem facial sau al decolteului”.

 

O procedură durează 20-30 de minute. În total, este nevoie de 3-4 ședințe pentru aceeași zonă, cu pauze de o lună între ele. Intervenția nu necesită perioadă de recuperare. Întrucât acționează în profunzime, laserele nu lezează pielea și nu lasă în urmă cicatrici, iar vestea bună e că odată tratate cu laserul, vasele sparte nu mai reapar. În schimb, pot să apară noi vase sparte în alte zone, dacă există predispoziție genetică. Pentru vasele sparte mai mari și mai evidente, medicii recomandă și un tratament medicamentos, alături de terapia laser.

  1. De la chelie la frizerie, în 3 luni

Alopecia reprezintă principala cauză de pierdere a podoabei capilare în cazul bărbaţilor şi a femeilor. Până acum câţiva ani, tratamentul se făcea doar cu câteva medicamente, care acţionau local, dar care erau iritante şi care puteau avea și o serie de efecte adverse. Chirurgia estetică, pe de altă parte, adică implantul de păr, este încă o opţiune foarte scumpă şi invazivă, așa că în ultimul deceniu, tratamentele non-invazive au câştigat teren.

Terapiile laser de joasă frecvenţă reprezintă, la ora actuală, cea mai eficientă metodă de tratament non-invazivă şi non-chirurgicală a alopeciei, lucru dovedit și de un studiu publicat în 2018 de prestigioasa publicaţie „Journal of The European Academy of Dermatology and Venerology”. Una dintre aceste terapii laser de joasă frecvenţă folosit cu succes în tratarea alopeciei este laserul Sunetics, o metodă sigură şi fundamentată ştiinţifică – aprobată de Agenţia Americană a Medicamentului şi Alimentului, ce stimulează creşterea părului în cazul persoanelor cu alopecie, care încă mai păstrează foliculi de păr.

Cum funcționează? „Laserul emite o lumină roşie de joasă intensitate care nu produce disconfort sau durere. Lumina pătrunde la aproximativ aproximativ 4 milimetri în profunzimea pielii, stimulând metabolismul celular, regenerarea celulară şi circulaţia sângelui”, explică Dr. Lucian Russu.

Pentru combaterea alopeciei, sunt necesare aproximativ 50 de şedinţe cu laserul Sunetics în cursul unui an. O şedinţă durează 20-30 de minute, timp în care pacientul stă sub aparatul care acoperă întreaga arie a scalpului, acţionând în profunzimea pielii scalpului.

„La doar trei luni de tratament cu Laser Sunetics, se observă stoparea pierderii excesive părului, apoi, la 4-5 luni de tratament, părul existent devine mai gros, mai lucios şi vizibil mai sănătos”, adugă dr. Russu.

Laserul Sunetics este contraindicat doar în cazul pa­cienţilor care suferă de glaucom, cataractă, dezlipire de retină, fotosensibilitate oculară, per­soanelor cu boli sistemice  – lupus, infecţii active cu herpes, infecţii cutanate bac­teriene, sensibilitate cutanată sau tulbu­rări neuropsihice.

  1. Secretul tinereții fără bisturiu

Mezoterapie, skinbooster, microneedling, laser Punto și PlasmAGE sunt doar câteva dintre terapiile care ajută la rejuvenare, fără durere, bisturiu sau recuperare îndelungată.

Mezoterapia funcționează ca o doză de prospețime pentru piele. Prin injectarea directă a vitaminelor, antioxidanților și acidului hialuronic, acest tratament stimulează colagenul, îmbunătățește elasticitatea pielii și face ridurile mai puțin vizibile. Este ideală dacă te confrunți cu piele deshidratată, lipsită de strălucire sau chiar cu linii fine.

Skinbooster-ul presupune hidratarea la un alt nivel cu acid hialuronic stabilizat care pătrunde în profunzimea pielii, contribuind la obținerea unui ten catifelat, luminos și reîntinerit, fără a schimba forma sau conturul feței.

Pentru cele sau cei care vor să-și îmbunătățească textura pielii, microneedling-ul este unul dintre cele mai indicate tratamente. Această procedură implică utilizarea unor micro-ace pentru a crea mici leziuni la nivelul pielii, stimulând regenerarea celulară și producția de colagen. Este soluția ideală pentru estomparea ridurilor fine, a cicatricilor și a hiperpigmentării.

Dacă îți dorești rezultate și mai rapide, laserul Punto CO2 este recomandat. Prin generarea de micro-leziuni în straturile adânci ale pielii, laserul stimulează colagenul și regenerează țesutul afectat de cicatrici, riduri sau alte imperfecțiuni. Rezultatele: o piele netedă, fermă și vizibil întinerită, fără timp pierdut în recuperare.

Pentru acele zone delicate unde soluțiile invazive par prea riscante – cum sunt pleoapele căzute – PlasmAGE este o soluție. Utilizând energia plasmei, acest tratament neinvaziv contractă țesutul fără a fi necesare tăieturi sau incizii. Este perfect pentru riduri fine sau pleoape lăsate, oferindu-ți un lifting subtil, cu rezultate vizibile încă de la prima ședință.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

8 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

28 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: