Top cinci alimente care ţin bolile de inimă la distanţă

Pentru a preveni bolile cardiovasculare, care reprezintă principala cauză de mortalitate la români, menţinerea sănătăţii inimii este esenţială.

Pe lângă mişcare, renunţarea la fumat şi reducerea stresului, alimentaţia joacă un rol major în protejarea inimii, alimente precum afinele, somonul, soia şi spanacul fiind în topul celor mai bune produse.

Afinele luptă cu colesterolul

Fructele, frunzele, ceaiurile şi sucurile de afine sunt o sursă bogată de vitamine A, C şi nutrienţi care protejează organismul de boli de inimă.

Afinele conţin antocianină, substanţă care împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge, formarea cheagurilor de sânge în artere şi previne creşterea tensiunii. „Afinele care se găsesc la noi în ţară sunt «fructele naturii», adică sunt sălbatice, nu au îngrăşăminte şi pesticide”, spune medicul Corina Zugravu.

Vă puteţi menţine inima sănătoasă mâncând somon de cel puţin două ori pe săptămână. „Somonul, bogat în acizi graşi Omega 3, scade trigliceridele şi colesterolul, având rol pozitiv asupra aparatului cardiovascular. Dacă nu vă permiteţi să consumaţi somon, puteţi mânca macrou, cod sau hering”, recomandă dr. Corina Zugravu.

„Studiile relevă faptul că persoanele care au consumat peşte în mod regulat şi-au diminuat riscul bolii coronariene cu 50%”, explică nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

O alimentaţie bogată în soia scade şi ea nivelul trigliceridelor şi al colesterolului. „Deşi în ultima perioadă s-au pus sub semnul întrebării efectele proteinelor din soia, eu cred că un consum mediu de soia (lapte, tofu) are rol benefic pentru inimă datorită lipsei colesterolului şi a grăsimilor saturate”, afirmă nutriţionistul Corina Zugravu.

Vă puteţi micşora nivelul colesterolului şi cu ajutorul ovăzului, o sursă bogată în vitamine, minerale şi fibre. Conţine fibre alimentare esenţiale pentru colon şi ajută la scăderea nivelului colesterolului, menţinând nivelul glicemiei în parametri normali.

„Pe lângă faptul că este un aliment la modă, ovăzul scade colesterolul şi combate cancerul de colon, rect sau intestin subţire”, afirmă medicul Corina Zugravu.

Spanacul, bun pentru inimă, periculos pentru rinichi

Spanacul are multe vitamine şi minerale care protejează organismul de afecţiuni cardiace. Puteţi să-l folosiţi după ce l-aţi ţinut congelat în frigider, dar este mult mai bun proaspăt.

„Problemele apar din cauza conţinutului de oxalaţi care pot provoca probleme cu rinichii”, avertizează dr. Corina Zugravu.

 

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

10 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

41 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: