Sari la conținut

Top cinci alimente care luptă împotriva cancerului de plămâni

Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate prin neoplazii, atât în cazul bărbaţilor cât şi al femeilor. Se estimează că peste 1.3 milioane de persoane mor anual, în întreaga lume din cauza cancerului pulmonar.

Fumul de țigări este principalul vinovat de apariția cancerului la plămâni și chiar și fumatul pasiv duce la dezvoltarea acestui tip de cancer. Potrivit statisticilor, 17,9% dintre pacienții cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată.

Pe lângă fumat mai există și alți factori care duc la apariția cancerului de plămâni precum predispoziția genetică, expunerea la materiale precum azbestul și o alimentație nesănătoasă.

Iată alimentele care combat cancerul de plămâni:

1. Brocoli este în topul legumelor crucifere care luptă împotriva cancerului pulmonar. Motivul? Conține sulforafan, care crește producția de enzime anticancerigene. Broccoli este bun sub orice formă ar fi consumat.

2. Ceai verde: studiile au arătat că fumătorii înrăiți care consumă ceai verde își scad cu 31% nivelul de 8-OHdG (un indicator al stresului oxidativ din ADN, care este mai mare în cazul persoanelor cu cancer pulmonar). Ceaiul verde este foarte apreciat pentru proprietățile sale antioxidante și pentru abilitatea sa de a preveni apariția tumorilor.

3. Cereale integrale: potrivit experților de la Universitatea Maryland Medical Center, alimentele bogate în fier și zinc, precum cerealele integrale ajută la reducerea simptomelor cancerului de plămâni.

4. Somon: acest pește este o sursă importantă de acizi grași Omega 3 care ajută la menținerea sănătății sistemelor nervos și circulator și la prevenirea cancerului.

5. Usturoi:  o cercetare a specialiștilor chinezi de la Centrul de Prevenire și Control al Bolilor din provincia Jiangsu arată că usturoiul consumat timp îndelungat previne cancerul, dar și alte boli cronice.
Cercetătorii consideră că beneficiile aduse de usturoi se datorează unei substanțe numite alicină, care are proprietăți puternic antimicrobiene. Alicina nu numai că reduce inflamațiile, dar previne și distrugerea celulelor de către radicalii liberi.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel