Din cuprinsul articolului
Durerea cronică este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, iar statisticile relevă că 8 din 10 oameni se vor confrunta cu această problemă pe parcursul vieții, fie că este vorba de migrene, cefalee, nevralgii dentare, dureri de spate, sciatică sau dureri de articulaţii.
La ora actuală se estimează că aproximativ 1,71 miliarde de persoane trăiesc cu o afecțiune legată de durere sau de afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi durerile lombare, osteoartrita și fibromialgia. În România, medicii spun că aproximativ 4 milioane de persoane suferă zilnic de dureri cronice.
Chiar dacă denumirile generice variază de la un produs la altul, fiecare dintre antialgice are proprietăţi distincte, dar şi efecte adverse sau contraindicaţii stricte.
Experţii de la Universitatea Oxford au stabilit un clasament al tuturor medicamentelor disponibile pe piaţă, în funcţie de mai multe criterii, între care eficacitate, costuri şi accesibilitate pentru pacienţi (cu sau fără reţetă).
De la clasicele aspirină şi paracetamol sau ibuprofen, lista conţine o serie de medicamente extrem de variate, care pot fi administrate la recomandarea medicului, particularizat pentru fiecare pacient, cu precauţii în privinţa dozajului şi a posibilelor interacţiuni cu alte medicamente.
Selecţia a fost realizată în urma unor studii la care au participat peste 20.000 de persoane, teste care au inclusiv şi administrarea de substanţe placebo.
Dr Andrew Moore, specialist în terapii antialgice, a prezentat pentru Daily Mail, lista celor mai bune 20 de analgezice (clasificate cu scoruri de eficacitate de la 1 la 20).
1) ETORICOXIB, 120-240 mg
– este un antiinflamator nesteroidian (AINS), recomandat doar pentru durerile post-operatorii, osteoartrite, artrite reumatoide, guta, dureri dentare, fibromialgie, dureri de spate si unele tipuri de migrene (scor: 18,5)
2) DICLOFENAC, 100 mg
– AINS pentru osteoartrite, artrite reumatoide, dureri de cap, guta, dureri post-operatorii (scor: 18,2)
3) CELECOXIB, 400 mg
-AINS pentru osteoartrite, artrite reumatoide si dureri menstruale (scor: 17,9)
4) PARACETAMOL, 1000 mg, in combinatie cu CODEINA, 60 mg
– un opoid folosit pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate medie: cefalee, nevralgii dentare, dureri sciatice, artralgii nereumatismale, dismenoree, dureri dupa unele interventii chirurgicale, entorse, fracturi si luxatii. (scor: 17,8)
5) ASPIRINA, 1200 mg
– sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaţilor, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. În plus, aspirina în doze mici are un efect anticoagulant şi este folosit pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct. (Scor: 17,6)
6) IBUPROFEN, 400 mg
– antiinflamator nesteroidian indicat in artropatii inflamatorii cronice (artrita reumatoida, spondilartrita anchilozanta, artrita psoriazica); stari inflamatorii severe in ORL, stomatologie, patologia respiratorie, in ginecologie, in oncologie, dureri dentare, dismenoree. (scor: 17.5)
7) OXYCODONE, 10 mg, in combinatie cu PARACETAMOL, 650 mg
– un antialgic foarte puternic, recomandat in durerile severe post-operatorii si in dureri de spate intense (scor: 17,4)
8) DICLOFENAC, 25 mg
– antiinflamator nesteroidian indicat in artrita reumatoida, spondilartrita anchilopoietica, osteoartroza, periartrita, tendinita, tenosinovita, luxatii, intinderi de ligamente, fracturi, dureri lombo-sacrale, crize de guta, inflamatii postoperatorii de natura ORL, stomatologie si ortopedie (scor: 17,4)
9) KETOROLAC, 10 mg
– medicament antiinflamator nesteroidian pentru tratarea durerilor moderate si severe, dureri post-operatorii, dureri de spate sau dureri in diferite tipuri de cancer (scor: 17,4)
10) NAPROXEN, 400/440 mg
– medicament AINS cu actiune antiinflamatoare, antipiretica si analgezica, recomandat pentru artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut si alte forme de boli reumatismale, articulare si musculare, traumatisme in sistemul osteoarticular, sciatica, nevralgii, polineurite, tromboflebite, cefalee, infectii respiratorii acute si alte stari inflamatorii si febrile, dismenoree, iminenta de nastere prematura (scor: 17,3)
11) PIROXICAM, 20 mg
– Antiinflamatar nesteroidian, analgezic, antipiretic; este un antireumatic eficace cu efect durabil (este suficienta o singura doza/zi) si este indicat Poliartrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilopoietica, afectiuni musculo-scheletice acute, criza de guta (scor: 17,3)
12) LUMIRACOXIB, 400 mg
– recomandat in special in osteoartrite (scor: 17,3)
13) IBUPROFEN, 200 mg
– este indicat in durerile de muschi, durerile de dinti, migrene, dureri menstruale (scor: 17,3)
14) PETHIDINE, 100 mg (injectabil)
– are indicatie stricta doar pentru utilizarea in timpul operatiilor (scor: 17,1)
15) TRAMADOL, 150 mg
– este indicat in durerile si traumele ginecologice (scor: 17,1)
16) MORFINA, 10 mg (injectabil)
– este recomandata doar in cazul durerilor aparute in timpul unui infarct sau pentru durerile severe post-operatorii si de spate (scor: 17,1)
17) NAPROXEN, 200/220 mg
– are o actiune antiinflamatoare, antipiretica si analgezica, fiind recomandat in osteoartrite, guta artritica, artrite reumatoide, spondilite anchilozante, reumatism articular acut si alte forme de boli reumatismale, articulare si musculare (scor: 16,6)
18) KETOROLAC, 30 mg (injectabil)
– este folosit pentru durerile moderate sau severe post-operatorii, dureri de spate sau dureri in afectiuni oncologice (scor: 16,6)
19) PARACETAMOL, 500 mg
– recomandat pentru dureri de cap, dureri de dinti sau pentru raceli (scor: 16.5)
20) CELECOXIB, 200 mg
– antiinflamator nesteroidian recomandat pentru durerile menstruale, pentru durerile reumatismale, dar si pentru reducerea polipilor pe colon (scor: 16,5)
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…