Din cuprinsul articolului
Top alimente bogate în IOD. Asigură-te că le consumi regulat pentru a avea o tiroidă sănătoasă și pentru a preveni anumite probleme de sănătate. Iată care sunt:
Important pentru sănătate, iodul este un oligo mineral esential, crucial pentru buna functionare a tiroidei. O alimentatie bogata in iod ajuta tiroida sa gestioneze metabolismul, detoxifierea, cresterea si dezvoltarea.
Glanda tiroida sintetizeaza hormonii tiroidieni si iodul este un oligo mineral esential, crucial pentru buna functionare a tiroidei. O alimentatie bogata in iod ajuta tiroida sa gestioneze metabolismul, detoxifierea, cresterea si dezvoltarea.
Studiile au aratat ca lipsa de iod in alimentatie poate duce la cresterea in volum a tiroidei, letargie, oboseala, slabirea sistemului imunitar, un metabolism lent, autism, luare in greutate si chiar unele tulburari mentale, precum depresia sau anxietatea.
Dar vestea buna este ca multe alimente comune contin iod si le putem introduce cu usurinta in alimentatie.
Doza zilnica recomandata de iod este de 150 micrograme pentru persoanele peste 14 ani. DZR pentru copiii intre 1-8 ani este de 90/mcg, pentru cei cu varsta intre 9-13 este de 120/mcg, iar pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, DZR este de 290/mcg, notează viataverdeviu.ro.
Alge marine
Algele marine sunt o sursă bună de iod, precum și vitamine esențiale pentru organism. Ușor de preparat și de integrat în dietă, algele au și un număr redus de calorii, astfel că sunt ideale și pentru cei care țin dietă.
Merisoare
Acest fruct bogat in antioxidanti este o alta sursa bogata de iod. O cantitate de 120 mg de merisoare contine aproximativ 400/mcg de iod. Se recomanda merisoarele organice sau sucul de merisor organic.
In cazul sucului de merisor achizitionat de la magazin, trebuie verificat continutul de zahar. Este foarte bun la gust și are efecte benefice și în cazul infecțiilor urinare.
Iaurtul organic
Un iaurt natural, probiotic, este o sursa excelenta de iod care ar trebui sa fie inclusa in alimentatie. O portie contine mai mult decat jumatate din doza zilnica recomandata. 1 cana contine aproximativ 90/mcg de iod.
Fasolea neagra organica
Multe tipuri de fasole sunt o sursa alimentara bogata in iod si fasolea neagra se situeaza in capul listei. O singura jumatate de cana din aceasta fasole contine aproximativ 32/mcg de iod. In plus, sunt si bogate in fibre, benefice pentru sanatate si digestie.
Capsunile organice
Aceste fructe delicioase contin 10% din necesarul de iod intr-o singura portie. O cana de capsuni proaspete contine aproximativ 13/mcg de iod.
Cele mai bune sunt capsunile organice, de la producatorii locali!
Sarea de mare sau sarea de Himalaya
Aceasta este o sursa foarte buna de iod natural. Desi sarea de masa obisnuita este si ea imbogatita cu iod, prin procesul chimic de procesare isi pierde toate proprietatile naturale. Un singur gram de sare de Himalaya contine aproape 500/mcg de iod.
Cartofii
Și cartoful este una dintre cele mai bogate surse de iod din regnul vegetal si una dintre cele mai simple cai prin care iti poti imbogati dieta cu iod. Un cartof mediu copt, cu tot cu coaja, contine 60/mcg de iod, mai notează viataverdeviu.ro.