Categories: Ştiri sănătate

Top 9 stațiuni cu apă termală în România. Unde poți merge la băi în Ardeal, Moldova sau Muntenia

Top 9 stațiuni cu apă termală în România. România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor naturale. Dintre acestea, băile termale reprezintă adevărate oaze de relaxare și liniște.

Foarte mulți turiști, fie că sunt mai în vârstă sau mai tineri, profită de aceste stațiuni pe care le frecventează pentru a profita de izvoarele minerale, apele termale și de aerul proaspăt.

Principala atracție a stațiunilor cu apă termală o reprezintă izvoarele, care sunt indicate pentru diferite afecțiuni. Iată topul celor mai importante stațiuni cu apă termală din România, pe regiuni.

Stațiuni cu apă termală în Ardeal

  • Băile Felix, cu siguranță una dintre cele mai populare stațiuni de profil din țară, este o localitate situată la o altitudine de 150 metri, în apropiere de Oradea. Apele termale de aici și nămolurile au proprietăți sapropelice, iar stațiunea dispune de numeroase centre de tratament balnear, de săli de gimnastică, bazine de înot, centre de hidroterapie sau kinetoterapie.
  • Sovata este o stațiune cu sezon permanent, și este un oraș din județul Mureș. Lacurile Ursu, Negru, Verde, Roșu, Aluniș, Șerpilor și Mierlei care au ape sodice și clorurate au dat renumele acestei stațiuni. Apa acestor lacuri este atât de sărată încât poți pluti deasupra ei. Mai multe afecțiuni pot fi tratate aici printre care posttraumatice, endocrine și ginecologice.
  • Băile Tuşnad şi Lacul Sfânta Ana: Aflate în Defleul Oltului, în apropiete de Lacul Sfânta Ana – singurul lac vulcanic din România, Băile termale de la Tuşnad au devenit o atracţe turistică importantă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Staţiunea este înconjurată de păduri de brazi şi foioase şi este faimoasă nu doar prin apele sale minerale, dar şi prin aerul deosebit de curat, foarte bogat în ioni negativi. Lacul Sfânta Ana s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins din Masivul Puciosu, la altutudinea de 946 de metri şi nu are izvoare. Potrivit legendelor locale, lacul Sfânta Ana era frecventat de tinerii aflaţi în căutarea perechii. De asemenea, la capela din vecinătatea sa veneau în pelerinaj femeile care îşi doreau să aibă copii.

Băi termale în Muntenia

  • Băile Olănești se numără printre cele mai cunoscute stațiuni de tratament din România, datorită izvoarelor iodurate, bromurate, sodice, sulfuroase sau clorurate, apreciate pentru proprietățile lor terapeutice încă din anul 1760. Stațiunea se află aproape de Râmnicu Vâlcea și este indicată în special persoanelor care suferă de afecțiuni digestive, renale, urinare și hepatice. Bazele de tratament de aici sunt foarte bine dotate, cu aparatură modernă, de ultimă generație.
  • Băile Calimănești – Căciulata se află tot în apropiere de Râmnicu Vâlcea, apele sale minerale sufluroase, clourate, bromurate, sodice, bogate în calciu și magneziu, fiind apreciate și folosite de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În 1873 și 1893, apele din stațiune au primit premii internaționale la Viena și Bruxelle, pentru proprietățile terapeutice deosebite.
  • Băile Govora este o altă stațiune balneară apreciată și cu tradiție, izvoarele ei fiind folosite în scop curativ încă din anul 1881. Stațiunea deține unele dintre cele mai iodurate și bromurate ape din Europa, potrivite pentru tratamentul afecțiunilor reumatice, respiratorii sau dermatologice.

Stațiuni termale în Moldova

Sursă foto: Cis Tour
  • Vatra Dornei se numără printre cele mai căutate localităţi turistice din nordul Românieii. Staţiunea termală înconjurată de munţi este atractivă şi pentru mănăstirile bucovinene Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Suceviţa şi Putna. Băile sale au fost naţionalizate la sfârşitul anilor ’40, iar în deceniul următor regimul comunist a început o campanie de refacere şi modernizare a acestora.
  • Slănic Moldova este situată în apropiere de orașul Târgu Ocna, în județul Bacău, la o altitudine de peste 500 de metri. Fiind o localitate înconjurată de pădure, aerul rece este foarte curat, iar turiștii pot merge și în drumeții montane, pe diferite trasee. Primul izvor cu ape minerale de aici a fost descoperit în anul 1801, iar în prezent centrele de tratament oferă o cură internă cu ape minerale, aerosoli, băi cu apă caldă, hidroterapie sau kinetoterapie.
  • Târgu Ocna este o stațiune care deține șapte izvoare minerale cu proprietăți deosebite, dar principala atracție de aici o reprezintă Salina Târgu Ocna, recomandată pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii, cum sunt bronşitele cronice, astmul și sinuzitele. Localitatea funcționează ca stațiune de interes local din anul 1894, fiind atestată oficial ca stațiune balneoclimatică în 2013.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

26 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

56 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: