Sari la conținut

TOP 7 cele mai proaste alimente pentru colesterol

Colesterol ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente de evitat daca ai colesterol ridicat

Ficatul produce o substanță numită colesterol care ajută întregul organism să producă vitamine și hormoni. Medicii spun că acesta poate obține colesterol și din alimente de origine animală, cum ar fi lactatele, carnea și ouăle.

Există două tipuri principale de colesterol – lipoproteinele cu densitate mare (HDL) și colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL).

  • Colesterolul LDL se mai numește și colesterol rău. Nivelurile ridicate de colesterol LDL vă pot afecta negativ sănătatea prin creșterea riscului de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.
  • Colesterolul HDL este cunoscut ca colesterol bun. Transportă colesterolul rău din sângele tău la ficat și scapă de el. Colesterolul HDL vă protejează organismul de problemele de sănătate.

De ce colesterolul ridicat este periculos pentru sănătate?

Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot forma o acumulare de placă pe pereții vaselor de sânge. Acest lucru vă blochează vasele de sânge și împiedică circulația sanguină sănătoasă. Vă poate afecta inima și vă poate crește riscul de probleme cardiace sau accident vascular cerebral.

Nivelurile de colesterol LDL pot crește din cauza factorilor de risc precum fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul sau o dietă bogată în grăsimi. Corpul tău conține grăsimi cunoscute sub numele de trigliceride. Trigliceridele ridicate cu niveluri ridicate de LDL și colesterol HDL scăzut pot crește șansele de acumulare a plăcii în vasele de sânge.

De asemenea, consumul de alimente cu grăsimi saturate poate crește nivelul colesterolului din sânge. Grăsimile saturate sunt grăsimi nesănătoase care sunt solide la temperatura camerei. Aceste grăsimi cresc nivelul de colesterol LDL din sânge. Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot duce la blocaje ale vaselor de sânge, probleme cardiace sau accident vascular cerebral.

Asociația Americană a Inimii sugerează că doar 5% până la 6% din calorii ar trebui să provină din grăsimi saturate din alimentaţie.

Alimente care îți pot crește colesterolul

Pentru a vă menține nivelul de colesterol, ar trebui să reduceți cantitatea de grăsimi saturate din dieta dumneavoastră. S-ar putea să fii surprins să descoperi că multe alimente consumate în mod obișnuit sunt bogate în grăsimi saturate. Acestea pot crește nivelul de colesterol rău, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății.

1. Ciocolată și ciocolată tartinată

Tartinele de ciocolata disponibile in comert contin zahar adaugat si multe grasimi saturate. Laptele și ciocolata albă au, de asemenea, niveluri ridicate de grăsimi saturate. Sunt rele pentru colesterol, atrag atenţia experţii citaţi de medicinenet.com.

Nu uitați să verificați eticheta înainte de a cumpăra ciocolată și tartine de ciocolată. Între timp, ciocolata neagră poate fi o alternativă mai bună pentru a-ți satisface pofta de dulce.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

2. Ficat și organe

Organele organelor, precum ficatul, sunt surse excelente de nutrienți, dar conținutul lor de colesterol este extrem de ridicat. Ficatul de vită și ficatul de miel, rinichii și inima au niveluri ridicate de grăsimi saturate și colesterol. Dacă încercați să reduceți colesterolul, evitați să mâncați ficat sau alte organe.

3. Produse de tip fast-food 

Alimentele fast-food prăjite, cum ar fi cartofii prăjiți sau puiul prăjit, sunt încărcate cu grăsimi saturate, sare și calorii mari. Sunt dăunătoare pentru nivelul de colesterol. Consumul regulat și ridicat de fast-food prăjit poate reduce colesterolul HDL și crește nivelul de colesterol LDL. Limitați-vă consumul de fast-food pentru a menține un nivel sănătos de colesterol.

4. Unt și untură

Grăsimile animale precum untul și untura conțin cantități mari de grăsimi saturate, care vă pot crește nivelul de colesterol rău. Înlocuiți untul cu uleiuri vegetale sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

5. Carne roșie

Carnea roșie precum carnea de vită și miel este bogată în grăsimi saturate și colesterol. Alegeți carne slabă, cum ar fi puiul sau surse alternative de proteine, dacă încercați să vă reduceți nivelul colesterolului.

6. Carne procesată

Carnea procesată precum slănina sau cârnații sunt bogate în săruri și grăsimi. Carnele conservate, sărate, afumate, uscate sau vindecate sunt, de asemenea, bogate în grăsimi saturate, care vă pot crește nivelul de colesterol rău. Alimente precum salamul, șunca sau cârnaţii pot fi dăunătoare dacă încercați să reduceți nivelul de colesterol.

7. Alimente ambalate

Gustările și dulciurile ambalate precum chipsurile, gogoșile, prăjiturile, biscuiții și prăjiturile au un nivel ridicat de grăsimi saturate și calorii. Dacă mănânci o mulțime din acestea în mod regulat, nivelul colesterolului tău poate crește drastic.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel