Sari la conținut

TOP 6 lucruri pe care nu le știai despre cezariană

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cezariana este metoda prin care abdomenul mamei este tăiat în momentul nașterii unui copil, atunci când nașterea naturală nu este posibilă. Metoda are rădăcini în mitologie, atunci când Apollo l-a scos pe Asclepius, Zeul Medicinei, din burta mamei sale. De asemenea, prima ceariană datează din vremea lui Iulius Cezar, împăratul roman, care s-ar fi născut prin această metodă, de aici și numele.

Iată un top al lucrurilor neștiute despre cezariană

  1. Cezarienele duc la mai puține morți maternale

Cezariana este considerată o alternativă la nașterea naturală și este considerată o variantă mult mai sigură, cu toate acestea diferența dintre cele două este doar de 10%. Specialiștii avertizează că există riscul infecției în zona abdomenului, mult mai ridicat, decât în cazul nașterii naturale.

2. Cezariana salvează de la moarte

Cezariana este o metodă atât recomandată cât și blamată de medici. Cezariana trebuie aplicată numai în cazurile cele mai grave. Recuperarea după o astfel de naștere este greoaie

3. Bebelușii născuți prin cezariană sunt mai susceptibili la boli

Un studiu publicat în Plos One spune că bebelușii născuți prin cezariană sunt cu 26% la risc să devină obezi sau să aibă probleme cu greutatea. De asemenea, aceștia pot avea probleme cu alergiile, deoarece, în momentul nașterii naturale aceștia intră în contact cu bacterii menite să întărească sistemul imunitar

4. Cezariana nu duce la autism

În trecut se credea că cezariana are legătură cu faptul că bebelușii dezvoltă autism, însă, un recent studiu nu a găsit nicio legătură între metoda de a da naștere și afecțiune.

5. Travaliul lung și moașele previn cezarienele

Moașele sunt asociate satelor, însă, o moașă specializată în ginecologie și îngrijirea noii mămici va știi ce să facă, dacă nașterea naturală nu decurge cum trebuie. În plus, femeile se simt mult mai sigure pe ele atunci când au moașă care să le susțină.

6. Discută cele două metode cu ginecologul

În momentul în care vrei să aduci pe lume un copil, cel mai bine este ca medicul să te informeze despre riscurile celor două metode. În funcție de starea de sănătate, cezariana ar trebui efectuată doar în situațiile de urgență, altfel o mămică sănătoasă poate naște natural așa cum se face de la începutul timpurilor.

A.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel