Din cuprinsul articolului
Experţii au realizat un top cu cele mai bune ceaiuri care ajută în prevenirea sau atenuarea inflamațiilor din organism, cu efect terapeutic cert datorat antioxidanților săi puternici.
Medicii atrag atenţia că inflamația cronică este legată de o serie de boli grave, inclusiv diabet, boli de inimă, cancer și Alzheimer.
1. Ceaiul negru
Ceaiul negru este o alegere excelentă pentru reducerea riscului de diabet. Potrivit unui studiu internațional, ţările care consumă cel mai mult ceai negru au o incidenţă scăzută a cazurilor de diabet.
Procesul de fermentare care transformă frunzele verzi în negru creează flavonoide precum teaflavinele și tearubiginele. Acești compuși ajută la reducerea inflamației, îmbunătățesc metabolismul glucozei și cresc sensibilitatea la insulină.
2. Ceai verde
Ceaiul verde este cunoscut pentru beneficiile sale pentru inimă. Cu un conținut mai scăzut de cofeină, este potrivit pentru a fi consumat pe tot parcursul zilei. Ceaiul verde conține patru catechine importante, cea mai cunoscută fiind epigallocatechina-3-galat (EGCG). EGCG suprimă inflamația și blochează căile proinflamatorii, protejând astfel inima de leziuni și boli cardiovasculare.
3. Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă are proprietăți anticancerigene. Frunzele de mentă conțin fenoli, cum ar fi acidul rosmarinic, și flavonoide, cum ar fi eriocitrina, luteolina și hesperidina. Mentolul, care conferă mentei senzația caracteristică de răcoare, contribuie, de asemenea, la proprietățile sale antiinflamatorii. Aceste ingrediente au demonstrat o potențială activitate anticancerigenă în studiile de laborator.
4. Ceai de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru efectul său protector asupra intestinelor. Pe lângă faptul că calmează greața și vărsăturile, studiile pe animale au arătat că antioxidanții din ceaiul de ghimbir protejează împotriva bolilor inflamatorii gastrointestinale, cum ar fi colita. De asemenea, are un efect antiinflamator general.
Pentru prepararea ceaiul de ghimbir aveți nevoie de o bucată de rădăcină de ghimbir, pe care să o puneți la fiert într-o cană de apă. Ceaiul se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, apoi se lasă la răcit, acoperit, timp de aproximativ 10 minute. Pentru cei care nu suportă gustul de ghimbir pot adăuga miere de albine în ceai.
5. Ceai de turmeric
Turmericul este un remediu puternic pentru artrită. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, ajută la ameliorarea durerii și a rigidității în bolile inflamatorii ale articulațiilor aproape la fel de eficient ca unele analgezice. Problema este că curcumina nu este ușor absorbită de organism, așa că sunt necesare doze mai mari (în jur de 1000 mg). Adăugarea turmericului sub diverse forme, inclusiv ceai, poate face parte din strategia dumneavoastră de gestionare a durerii cauzate de artrită.
6. Ceaiul de mușețel
Mușețelul este unul dintre cele mai populare ceaiuri de culcare, datorită proprietăților sale calmante. Acesta conține hamazulină, alfa-bisabolol și apigenină, care conferă ceaiului de mușețel proprietăți antiinflamatorii. Mușețelul acționează ca un inhibitor COX-2, similar medicamentelor antiinflamatoare prescrise pentru tratarea durerii. O ceașcă de ceai de mușețel înainte de culcare poate calma atât mintea, cât și corpul.
Ceaiul este un aliat puternic în lupta împotriva inflamației, datorită antioxidanților săi puternici. De la ceaiul negru și verde la ceaiurile de mentă, ghimbir, turmeric și mușețel, aceste băuturi naturale pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății generale.