Din cuprinsul articolului
Nutriţionişti susţin că acest mineral indispensabil care susține activitatea electrică a celulelor și are un rol important în regimul alimentar. Pentru majoritatea oamenilor, nivelul de potasiu din sânge ar trebui să fie între 3,5 și 5,0mmol/L.
Hiperpotasemia apare atunci când nivelurile depășesc 5,5 mmol/L. O valoare mai mare de 6,5 mmol/L poate provoca probleme cardiace care necesită asistență medicală imediată. Această afecţiune poate să apară pe fondul unei insuficienţe renale.
98% din potasiul din corpul uman se găsește în proportie de aproximativ 80% în celulele musculare, în timp ce celelalte aproximativ 20% în oase, ficat și globule roșii. Lipsa de potasiu din dietă sau un nivel de potasiu foarte scăzut provoacă o afecţiune numită hipopotasemie, ce poate duce la probleme de natură cardiovasculară şi neuromusculară.
Senzaţia de oboseală, respiraţia îngreunată, palpitaţii, tensiunea arterială foarte scăzută, schimbări ale stării de spirit, simptome ale depresiei;
Constipaţie, balonare, greaţă, vărsături, crampe abdominale, urinare în exces;
Crampe musculare, spasme, rigiditate şi slăbiciune pe care o resimţi la nivel muscular
Senzaţii precum furnicăturile sau amorţeală
Paralizia muşchilor şi bătăi neregulate ale inimii, atunci când există nivel extrem de redus de potasiu (hipopotasemie).
Adoptând o dietă echilibrată care să conțină fructe, legume și proteine îi putem oferi organismului acest element de care are nevoie.
Potasiul poate reduce riscul de boli cardiovasculare și contribuie la transmiterea de oxigen către creier. Mai mult, acesta controlează contracția mușchilor și funcționarea nervilor, ajutând la reglarea tensiunii arteriale.
Medicul nutriţionist Corina Zugravu recomandă o LISTA cu alimente bogate în acest mineral:
1. Avocado este un fruct bogat în potasiu și poate fi consumat fie ca atare, fie adăugat în salate sau sandviciuri, oferind astfel aproximativ 690 mg de potasiu. Bineînțeles, avocado vine la pachet și cu o mulțime de vitamine: A, C, B1, B2, B3, B6 și minerale precum magneziu, calciu, fosfor și fier.
2. Pepene roșu: Cu un conținut de aproximativ 90% apă, cantitatea de postasiu pe care îl conține, aproximativ 640 mg, contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
3. O altă sursă de potasiu este spanacul, care aduce o mulțime de beneficii organismului, în special pentru vedere, datorită luteinei și zeaxantinei, pentru oase, datorită vitaminei K și contribuie, totodată, la întărirea imunității datorită conținutului de vitamina A.
4. Sucul proaspăt de portocale este consumat cu precădere la micul dejun și oferă o mulțime de beneficii, fiind bogat în vitamina C, nu are grăsimi și nici colesterol. Datorită conținutului de hesperidină, un antioxidant întâlnit în citrice, poate îmbunătăți tensiunea arterială diastolică.
5. Berea este o băutură aliment compusă din ingrediente 100% naturale: apă, hamei, cereale și drojdie, ce furnizează organismului vitamine și minerale, inclusiv potasiul, cunoscut pentru susținerea activității cardiace.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…