Sari la conținut

TOP 5 staţiuni cu apă termală din România. Ce boli se pot trata la fiecare în parte?

Perla Bucovinei: Vatra Dornei
Sursă foto: Cis Tour
Vatra Dornei, statiune balneara

Indiferent de sezon, staţiunile balneoclimaterice din România atrăg un număr tot mai mare de vizitatori an de an, fiind considerate un paradis al relaxării, cu numeroase opţiuni terapeutice pentru turişti. 

La mare căutare sunt în special în sezonul rece stațiunile cu apă termală caldă, considerate destinații de vacanță care îmbină utilul cu plăcutul mai ales în cazul persoanelor cu diferite afecţiuni cronice.

Specialiştii spun că băile termale sunt locuri unde apa subterană este încălzită natural de căldura pământului, o apă bogată în minerale și renumită pentru ameliorarea diferitor tipuri de boli.

Băile Felix

Se remarcă ca fiind una dintre cele mai renumite pentru tratarea afecțiunilor reumatice, articulare si dermatologice. Situată în apropiere orașului Oradea, la o altitudine de 150 de metri, această stațiune oferă băi termale și nămoluri cu proprietăți sapropelice recunoscute.

Indicaţii terapeutice

– afectiuni reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumadoida, spondiloza anchilozanta)

– afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza)

– afectiuni reumatismale abarticulare

– afectiuni post-traumatice

– afectiuni neurologice periferice

– afectiuni neurologice centrale

– afectiuni ginecologice

– afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine).

Băile Tușnad

O altă locație populară printre români, având ape termominerale și bogate in dioxid de carbon. Stațiunea se află în județul Harghita și oferă diverse terapii si proceduri pacienților, precum aplicații cu parafina, bai carbogazoase, fizioterapie, electroterapie sau gimnastica medicala.

Indicații terapeutice

  • Afecțiuni cardiovasculare (stări după infarct miocardic, tulburări circulatorii, afecțiuni valvulare ale miocardului, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii);
  • Afecțiuni ale sistemului nervos (nevroză astenică, distonii neurovegetative, stări astenice secundare, stări de oboseală fizică și intelectuală);
  • Afecțiuni digestive (boli ale stomacului, tulburări funcționale ale colonului, gastrite cornice, enterocolite, dischinezii biliare);
  • Afecțiuni endocrine (hipertiroidie ușoară, insuficiență suprarenală, boala Basedow);

Băile Slănic Moldova

Sunt cele mai cunoscute pentru apele lor sulfuroase, benefice pentru piele și sistemul respirator. Stațiunea oferă proceduri de aerosoli, bai calde si tratamente cu nămol, alături de terenuri sportive si spatii de relaxare într-un cadru natural liniștit.

Indicaţii terapeutice

  • gastrite cronice hiperacide, hipoacide
  • ulcere gastrice
  • afecţiuni duodenale
  • afecţiuni hepatobiliare( colecistite, dischinezii biliare)
  • afecţiuni de nutriţie
  • afecţiuni ale rinichilor şi ale căilor urinare
  • afecţiuni cardiovasculare
  • afecţiuni ale nervilor periferici
  • afecţiuni post-traumatice
  • nevroze astenice
  • boli reumatismale degenerative şi diartritice
  • afecţiuni respiratorii(astm alergic, rinosinuzite cronice)
  • afecţiuni ginecologice

Băile Herculane

Această staţiune are o istorie îndelungată, fiind apreciate în mod deosebit pentru proprietățile lor terapeutice. Sunt recomandate pentru tratamentul afecțiunilor reumatice si dermatologice. Stațiunea oferă băi sărate, tratamente cu nămol si terapii de relaxare, într-un peisaj natural si istoric deosebit.

Baile Herculane
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Indicaţii terapeutice

-afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala dorsala si lombara înso†ita sau nu de cervicobrahialgii, lombosciatalgii, artroze, poliatroze),

-afectiuni inflamatorii (spondilita anchilozanta), afectiuni abarticulare (tendinoze, tendoperiostoze, periartrita scapulo-humerala),

-afectiuni posttraumatice (redori articulare posttraumatice, stari dupa fracturi, entorse, luxatii),

-afecţiuni neurologice periferice (pareze si paralizii),

-afecţiuni metabolice si de nutritie (forme usoare de diabet, artropatii gutoase, hiperlipemii),

-afecţiuni asociate (ginecologice, respiratorii, otorinolaringologice, afectiuni ale tubului digestiv, dermatologice, cardiovasculare, boli profesionale).

Vatra Dornei

Cunoscută pentru apele sale sărate și bogate în minerale, stațiunea oferă bai calde, tratamente cu nămol si masaj, într-un cadru natural de munte cu multiple oportunități de explorare a naturii.

Băile termale sunt recomandate: persoanelor în vârstă, sportivilor și atleților, persoanelor cu stres și oboseală cronică, persoanelor cu probleme de circulație, dar și persoanelor care caută relaxare sau revitalizare, potrivit bzi.ro.

Varietatea izvoarelor termale

Izvoarele de apă termală sunt variate, în funcție de conținutul lor de săruri minerale. Astfel, un izvor termal poate fi: sulfuros (bogate în sulf), ferrugionos (conțin concentrați mari de fier dizolvat), clorurosodic (conțin concentrații semnificative de clorura de sodiu), carbonatat, radioactiv (conțin urme de radon) sau izvor mineral cu apă rece.

Apele termale sunt renumite pentru ameliorarea diferitor tipuri de afecțiuni precum: afecțiuni reumatice (artrita, artroza sau alte afecțiuni reumatice), probleme dermatologice (psoriazisului, eczemelor sau altor afecțiuni), boli ale sistemului respirator (astm, bronșită sau sinuzită), afecțiuni musculare (recuperarea acestora dupa efort fizic intens sau dupa leziuni), probleme ale sistemului circulator (gestionarea hipertensiunii arteriale sau a altor probleme circulatorii), afecțiuni inflamatorii (artrita reumatoida sau alte boli autoimune), afecțiuni ginecologice (disconfortul sau inflamațiile vaginale) sau sechele posttraumatice (recuperarea după accidente, intervenții chirurgicale sau leziuni).

Izvoarele termale sunt caracterizate de temperatura ridicată ale apelor lor. Temperatura variază de obicei între 20 și 60 de grade Celsius, depinzând de compoziția, dar și locul geografic al lor. Stațiunile cu apă termală caldă sunt foarte populare printre români ca destinație de vacanță, indiferent de perioada anului.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel