Din cuprinsul articolului
Arsurile la stomac pot fi cauzate de anumite alimente, afecţiuni medicale, medicamente sau pot să apară fără a avea o cauză anume. La aproximativ 80% dintre persoanele cu arsuri gastrice nu se cunoaşte cauza exactă, cel mai adesea diagnosticul fiind de dispepsie funcţională.
Medicii atrag însă atenţia că printre medicamentele care produc arsuri la stomac, se numără antibioticele, aspirina sau antiinflamatoarele nesteroidiene.
Antibioticele
Antibioticele sunt folosite pentru a trata infecțiile bacteriene comune, dar pot provoca, de asemenea, arsuri la stomac. Dacă te confrunți des cu astfel de arsuri și ai nevoie de un antibiotic, cere unul care să fie blând cu esofagul și stomacul, dacă este posibil. O altă variantă ar fi aceea de a-l lua împreună cu un „pansament” pentru stomac.
Aspirină
Aspirina poate să amelioreze simptome de la dureri de cap, la atacuri de cord. Totuși, pentru cei care se confruntă cu arsuri la stomac vine și cu un cost: o producție mai mare de acid gastric.
Aspirina împiedică, de asemenea, organismul să formeze prostaglandine în tractul digestiv. Prostaglandinele sunt compuși produși de organism și acționează ca hormoni. Cele din stomac împiedică celulele din peretele stomacului să producă și să elibereze acid.
Medicamente pentru tensiune arterială
Medicamentele pentru tensiunea arterială cunoscute și sub numele de beta-blocante pot provoca arsuri stomacale. Ele ar putea face acest lucru relaxând sfincterul esofagian inferior, ceea ce poate permite acidului gastric să se strecoare în esofag.
Medicamente pentru întărirea oaselor
Medicamentele pentru osteoporoză, cunoscute sub numele de bisfosfonați, sunt cunoscute pentru a provoca arsuri stomacale. Unele formule care se iau mai puțin frecvent pot fi mai ușoare pentru stomac.
Ibuprofen
Ibuprofenul eliberat fără prescripție medicală poate provoca arsuri. Acesta crește producția de acid în stomac și reduce prostaglandinele protectoare.