Din cuprinsul articolului
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse dintr-un amestec minerale cristaline sau săruri care se găsesc printre substanţele din urină la nivelul rinichilor.
Modificarea poziţiei calculilor renali poate fi dureroasă, la fel ca şi eliminarea lor prin urină. Medicii spun că majoritatea pietrelor la rinichi sunt pietre de calciu, de obicei sub formă de oxalat de calciu, o substanţă produsă zilnic de ficat sau absorbită din alimentaţie.
Lista celor mai eficiente alimente
Rodii – bogat în potasiu, acest fruct plin de antioxidanţi stimulează eliminarea toxinelor din organism, reducând riscul formării de calculi renali.
Lămâi – sucul de lămâie previne apariţia litiazei.
Oţet de mere – La fel csa şi lămâile, oţetul conţine acid citric, care ajută la dizolvarea naturală a pietricelelor de la rinichi.
Fasole uscată/linte/mazăre – aceste legume care abundă în fibre ajută la eliminarea calculilor renali.
Pepene – are un rol diuretic important, care asigură o hidratare corespunzătoare în zilele toride de vară şi nu numai. De asemenea, pepenele este bogat în licopen, un antioxidant care îmbunătăţeşte activitatea sistemului cardiovascular, cu impact direct şi asupra funcţiei renale.
Factori de risc. De ce se formează calculii renali?
- Consum de alimente bogate în oxalați (ciocolată, roșii, sosuri de roșii, sfeclă, nuci etc.)
- Hidratare insuficientă
- Sedentarism
- Consum în exces de sare şi carne (risc de apariţie a litiazei urice)
- Infecții urinare frecvente
- Obezitate
- Moştenire genetică
Simptome alarmante
Pietrele formate în rinichi odată cu fluxul de urină se pot deplasa în jos pe tractul urinar. Cel mai adesea, piatra, în procesul de avansare, se poate prinde în lumenul ureterului și provoacă o încălcare a fluxului de urină din rinichi.
Astfel, apare un atac de colică renală, durere severă în partea inferioară a spatelui, adesea însoțită de greață și vărsături, un amestec de sânge în urină.
Când piatra se mișcă de-a lungul ureterului, localizarea durerii se poate schimba. Când o piatră intră în vezică, durerea dispare, potrivit bzi.ro.
Calculul iese din vezica urinară fără durere în timpul urinării, deoarece, diametrul uretrei atât la bărbați, cât și la femei este mai mare decât diametrul ureterului. În unele cazuri, eliminarea pietrelor este posibilă și fără intervenție chirurgicală.
Semnele si simptomele litiazei rinichiului pot include:
– Durerea din spate si din lateral, adesea chiar sub coaste;
– Durerea se poate extinde către abdomen;
– Dureri la urinare;
– Urinare frecventă;
– Urina tulbure cu un miros puternic;
– Hematurie (sânge în urină);
– Greaţă şi/sau vărsături.
În cazurile mai grave, medicii apelează la forma de tratament care poartă numele de litotritia de contact. Această intervenție presupune distrugerea, adică zdrobirea pietrelor cu ajutorul aerului comprimat, ultrasunetului sau laserului.
De asemenea, procedura si extragerea calculilor din tractul urinar cu ajutorul unui instrument endoscopic special nu durează mai mult de 40 de minute. În cazuri mai rare intervenția poate dura câteva ore.