Terapeutul în nutriție Anca Alungulesei a realizat un Top 5 a celor mai nesănătoase alimente care creează dependență. În loc sunt periculoase pentru că adăugă un număr considerabil de kilogramei siluetei, ducând la obezitate.
Cele mai periculoase alimente, după expertiza Ancăi Alungulesei, care pot duce la instalarea dependenţelor nesănătoase şi apoi la apariţia obezităţii:
– Zahăr alb rafinat: care este de fapt un „condiment” şi nu un aliment. Aşadar ar trebui consumat ca atare. Consumul de zahăr determină organsimul să se „auto-protejeze” şi va stoca grăsimea internă;
– Hrana procesată: aditivii din hrana procesată creează dependenţă şi cresc pofta, conducând la perturbarea metabolismului;
– Băuturile carbogazoase: pe lângă conţinutul mare de zahăr (câteva linguri la o sticluţă), găsim în ele acid fosforic care extrage calciul din oase.
– Grâul: este modificat din punct de vedere chimic şi nu mai are aproape nicio legatură cu bobul de grâu de acum 30-40 de ani. Este indigerabil şi extrem de bogat în zahăr. O felie de pâine din grâu alb rafinat poate conţine până la 3 linguri de zahăr. Este mai mult decât evident că, toate produsele pe bază de grâu (pâine, pizza, paste, produse de patiserie) cresc nivelul de zahâr din organism, iar corpul este forţat să facă depozite de grăsime.
– Chipsurile: nu au nicio legătură cu cartoful (deşi aşa pare). Sunt „plastic” bogat în grăsimi trans, aditivi şi sare.
Cele mai bune 5 alimente sănătoase care pot contracara efectul alimentelor adictive sunt cele care ajuta organismul in productia de serotonina. Acestea sunt după părerea terapeutului în nutriţie Anca Alungulesei:
„Principiul este acesta: Alimentele adictive consumate zilnic amplifică lipsa serotoninei în organism, adică hormonul starii de bine şi amplifică secreţia dopaminei, activând astfel sistemul de învaţare şi recompensare al creierului. Astfel, orice acţiune repetată şi recompensată devine obicei şi comportament la nivel neuronal. Este un sistem de învăţare al creierului, care promovează, evident, o stare de bine şi de plăcere, prin secreţia serotoninei şi a dopaminei. Astfel, persoanele ajung de fapt să se se „autotrateze” cu alimente fără să-şi dea seama. Se folosesc de mâncare pentru a se seda, pentru a se calma, pentru a se simţi mai bine şi pentru a-şi ridica starea de spirit.”, consideră Anca Alungulesei care detectează că cel mai des dependenţa este confundată cu pofta, ceea ce menţine persoana pe un drum fals.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…