Din cuprinsul articolului
Eficacitatea sistemului imunitar depinde nu numai de alimentație, ci și de un stil de viață sănătos și activ, de odihnă suficientă și de un somn liniștitor, potrivit Healthline. Cu toate acestea, specialiștii susțin că, prin alimentație, funcțiile sistemului imunitar pot fi într-adevăr stimulate. Care sunt cele mai bune vitamine și suplimente alimentare pentru o imunitate puternică, esențiale mai ales în sezonul rece, când organismul este mult mai predispus infecțiilor și virusurilor?
Vitamina D este un nutrient esențial pentru sănătatea generală și funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar. Aceasta susține celulele albe să lupte împotriva infecțiilor și este eficientă în diminuarea inflamațiilor, ajutând sistemul imunitar să elimine agenții patogeni mult mai repede. De asemenea, un nivel optim al acestei vitamine reduce riscul de a dezvolta infecții respiratorii.
Zincul este esențial pentru sistemul imunitar, întrucât ajută la dezvoltarea celulelor și facilitează legăturile dintre ele, ceea ce reprezintă un factor cheie în producerea unui răspuns inflamator. Deficiența acestui nutrient afectează în mod substanțial funcționarea sistemului imunitar, iar organismul devine vulnerabil în fața infecțiilor și bolilor, inclusiv pneumonie. Zincul poate reduce perioada de manifestare a infecțiilor.
Vitamina C ajută sistemul imunitar prin eliminarea celulelor moarte și înlocuirea lor cu celule sănătoase. Acest proces este vital pentru sistemul imunitar și menținerea funcțiilor sale la capacitate maximă. De asemenea, vitamina C este un antioxidant puternic care reacționează la stresul oxidativ și luptă împotriva radicalilor liberi. Această vitamină reduce severitatea și perioada infecțiilor respiratorii, inclusiv a răcelii comune.
Seleniul este un mineral benefic pentru sistemul imunitar și sănătatea generală. Acesta poate acționa precum un antiviral natural, fiind eficient pentru diferite tulpini ale virusului gripal, inclusiv H1N1.
Vitaminele B, inclusiv B12 și B6, sunt importante pentru funcțiile de apărare ale organismului, susținând un răspuns imun eficient. Totuși, majoritatea persoanelor au o deficiență de vitamina B12 și B6, motiv pentru care specialiștii recomandă de cele mai multe ori administrarea de suplimente alimentare.
Este imporant ca fiecare persoană șă își consulte medicul înainte de a începe administrarea oricărui supliment alimentar. Unele substanțe pot reacționa cu alte tratamente sau afecțiuni existente, fiind nepotrivite pentru anumiți consumatori.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…