Sari la conținut

TOP 5 cele mai bune remedii naturale pentru întărirea imunităţii în sezonul rece

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Medicii atrag atenţia că vremea rece în sine nu vă slăbește sistemul imunitar, dar condițiile asociate cu acesta vă pot face mai susceptibili la viroze şi infecții respiratorii de sezon.

Dr. Chun Tang, medic generalist la Pall Mall Medical explică faptul că, „în timpul iernii, petrecem mai mult timp în casă cu alții, ceea ce face mai ușor răspândirea germenilor.

În plus, aerul rece poate usca membranele mucoase din nas și gât, reducând capacitatea acestora de a prinde și de a lupta împotriva bacteriilor și virușilor. Expunerea mai scăzută la lumina soarelui poate reduce, de asemenea, nivelurile de vitamina D, care sunt esențiale pentru sănătatea imunitară.”

Iată cele mai importante remedii naturale care pot fi folosite în special de persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care sunt mai vulnerabile în lunile mai reci,  cum ar fi vârstnicii, copiii mici, femeile însărcinate și bolnavii cu afecțiuni cronice precum diabet, astm sau boli de inimă.

1. Încercaţi să dormiţi 7-9 ore pe noapte

„Încercați să obțineți un somn consistent, de calitate, de 7-9 ore în fiecare noapte și încercați să mențineți un program regulat de somn, chiar și în weekend”, sfătuiește dr. Tang.

„ Somnul este atunci când corpul tău se repară singur și produce celule și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor, astfel încât privarea cronică de somn poate reduce producția acestor celule vitale, făcându-i mai greu organismului să prevină bolile”, argumentează specialistul.

2. Minimizați stresul

Luați în considerare practicarea atenției, a respirației profunde sau a meditației pentru a atenua stresul, deoarece vă poate compromite sistemul imunitar.

„Când ești stresat, corpul tău eliberează cortizol, un hormon care poate suprima funcția imunitară dacă nivelurile rămân ridicate prea mult timp”, explică Tang.

„Stresul cronic promovează, de asemenea, inflamația, care poate slăbi și mai mult apărările corpului. Gestionarea stresului prin activități precum exerciții fizice, meditație sau chiar un hobby relaxant vă poate susține în mod semnificativ sănătatea imunitară”, susţine acesta.

3. Asiguraţi-vă surse de căldură adecvate

„Pe măsură ce temperatura scade, menținerea căldurii în lunile de iarnă poate ajuta la prevenirea răcelilor și gripei. Încercați să schimbați pilota obișnuită cu o pătură încălzită sau să alegeți o saltea cu încălzire automată, dar asigurați-vă că urmați instrucțiunile despre cum să utilizați în siguranță.

Încălzirea mâinilor şi a picioarelor poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a lupta împotriva frigului, mai ales dacă ieși în aer liber, este recomandarea specialistului.

4. Consumaţi alimente bogate in vitamine si antioxidanti

„Fructele citrice precum portocalele și lămâile oferă vitamina C, care susține funcția imunitară, iar legumele cu frunze verzi precum spanacul și varza kale sunt încărcate cu vitaminele A și E”, spune Tang.

„Alimentele bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul și alimentele fermentate, precum kimchi, pot îmbunătăți sănătatea intestinală, care este strâns legată de imunitate. Potrivit medicului, nucile, semințele și peștele oferă zinc și acizi grași omega-3, ambii importanți pentru combaterea inflamației.

„Luați vitamine cheie, inclusiv C și D, și zinc, care sunt deosebit de benefice pentru sănătatea imunitară”, sugerează Tang.

5. Mentineţi-vă hidratat

„Chiar și iarna, apa potabilă ajută la menținerea funcționării bune a sistemului imunitar”, spune Tang. De altfel, hidratarea este importantă pentru ca organismul tău să își revină, în contextul unei viroze sezoniere.

Febra, transpirația și pierderea apetitului sunt simptome frecvente în cazul gripelor și răcelilor. Așadar, nu neglija importanța hidratării.

Apa este cea mai accesibilă variantă, care acționează și ca agent detoxifiant natural pentru organism. Dacă îți plac băuturile mai aromate, poți alege ceaiurile din plante, apa infuzată cu fructe proaspete sau sucurile naturale, fără zahăr adăugat.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel