Din cuprinsul articolului
Aproape un sfert din populaţia adultă a planetei cu vârsta de peste 40 de ani suferă de hipertensiune arterială. Conform studiilor, aproape jumătate din populaţia adultă a României are hipertensiune arterială, fiind descoperită în urma unor controale medicale de rutină.
Atunci când se măsoară tensiunea arterială, aparatul indică două valori. Prima se referă la presiunea arterială sistolică (presiunea exercitată asupra vaselor sanguine la fiecare bătaie a inimii), iar a doua se referă la presiunea arterială diastolică (cea mai mică presiune exercitată asupra vaselor sau arterelor atunci când inima se relaxează între două bătăi).
Medicii atrag atenţia că este o boală cronică de multe ori asimptomatică, caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale, ceea ce înseamnă că inima face eforturi să pompeze într-un ritm mai rapid pentru a împinge sângele prin vasele sanguine.
Nutriţioniştii au realizat un top cu cele mai bune băuturi care pot ajuta la scăderea tensiunii.
1. Ceaiul de hibiscus
Medicii recomandă consumul de ceai de hibiscus, bogat în antioxidanti, molecule ce lupta impotriva radicalilor liberi ce pot dauna celulelor. Este vorba de aşa-numitele „antocianine”, care întăresc pereţii arterelor şi fluidifică circulaţia sângelui, ajutând astfel la reducerea tensiunii arteriale.
De asemenea, poate ajuta la scăderea nivelurilor de grăsimi din sânge, care sunt un factor de risc pentru afecţiunile cardiovasculare.
Potrivit unui studiu realizat pe persoane care au fost diagnosticate cu diabet zaharat, s-au observat scăderi ale nivelului colesterolului „rău” LDL şi a celui total, iar cel „bun”, HDL, a înregistrat o creştere semnificativă. Totodată, s-a constatat şi o diminuare a nivelului trigliceridelor.
Potrivit specialistilor, o cană de hibiscus proaspăt conţine:
-28 de calorii;
-6 grame de carbohidrati;
-0.5 grame de proteine.
2. Sucul de rodii
Potrivit specialiştilor, consumul acestui fruct ajută la reducerea tensiunii sistolice (superioare). Pentru un efect de durată, se recomandă un consum zilnic de 150 de ml de suc de rodii.
Bogată în polifenoli, rodia a fost folosit de mii de ani ca medicament. Potrivit medicilor, sucul de rodie conține niveluri mai ridicate de antioxidanți decât majoritatea celorlalte sucuri de fructe. De asemenea, are de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu și ceaiul verde. Antioxidanții din sucul de rodie pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi, protejarea celulelor de daune și reducerea inflamației.
Mai multe studii au arătat că sucul îmbunătățește fluxul sanguin și împiedică arterele să devină rigide și îngroşate. De asemenea, poate încetini creșterea plăcii și acumularea de colesterol în artere.
O cană de rodie conţine 7 grame de fibre, 3 grame de proteine şi 30 de grame de carbohidraţi. Aceeasi cantitate asigură 30% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 36% din DZR de vitamina K, 16% din DZR de acid folic.
3. Sucul de roşii fără sare
Considerată de nutriţionişti, dar şi de medici un superaliment, roşia este diuretica, laxativă, cicatrizantă, remineralizantă, fiind un bun remediu împotriva multor afecţiuni.
S-a demonstrat ştiinţific că sucul de roşii asigură o protecţie sporită împotriva canceruluişi a inflamaţiei, reducând totodată riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
Datorită licopenului, un antioxidant care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, protejează inima şi, pentru că abundă în vitamina B3 (niacină), scade nivelul colesterolului „rău” (LDL), ce duce în timp la formarea plăcilor de aterom. De asemenea, combate hipertensiunea arterială.
De altfel, acest tip de suc are în compoziţie nutrienţi esenţiali precum vitaminele A, K, B1, B2, B3, B5 şi B6, dar şi magneziu, fier şi fosfor.
4. Ceaiul verde
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, consumul zilnic a unui ceşti de ceai verde timp de două săptămâni reduce tensiunea arterială crescută.
Astfel, există dovezi ştiinţifice că acest tip de ceai previne înfundarea arterelor, reduce riscul apariţiei bolilor de memorie şi pe cel al atacurilor de cord.
De altfel, ceaiul verde conţine foarte multi antioxidanţi, care au capacitatea de a neutraliza acţiunea radicalilor liberi, prevenind apariţia inflamaţiilor.
5. Sucul de sfeclă roşie
Acest tip de suc, consumat în diluţie cu apă, normalizează tensiunea arterială. Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare William Harvey din cadrul Universitatii Queen Mary din Londra au constatat că persoanele care consumă zilnic 250 ml de suc din sfeclă roşie îşi reduc hipertensiunea arterială în primele 24 de ore. Substanţa cu efect benefic în acest proces este nitratul, care se regăseşte şi în legumele verzi.
Totodată, medicii recomandă acest tip de suc datorită compoziţiei sale bogate în minerale şi vitamine. Sfecla roşie reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folaţi, mangan şi potasiu. De asemenea, este o sursă bună de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru şi fosfor.