Din cuprinsul articolului
Vitamina D reprezintă un compus esențial pentru dezvoltarea și menținerea unui sistem osos sănătos, prin contribuția sa la absorbția calciului și fosforului în organism.
În același timp, vitamina D este implicată în reglarea multor funcții ale metabolismului celular și are rol de antiinflamator și antioxidant, cu efect neuroprotector și de susținere a funcției cerebrale. Deprivarea organismului de vitamina D poate favoriza apariția malformațiilor scheletale în cazul copiilor, în timp ce la adulți determina osteomalacie, manifestată prin dureri intense la nivel muscular și osos.
„Vitamina D este folosită de organism pentru a regla cantitatea de calciu și fosfat din organism, astfel încât să mențină oasele, dinții și mușchii sănătoși. În timpul iernii, organismul nu produce suficientă vitamină din lumina soarelui, așa că suplimentele sunt deseori recomandate.”, explică specialistul în nutriție, Wasim Nazer.
Există o serie de semnale pe care le să organismul unei persoane care are carență de vitamina D, iar printre acestea enumerăm următoarele:
În cazul adulților vorbim despre dureri severe musculare și osoase (spate, șolduri și picioare), dar și slăbiciune musculară, care pot cauza dificultăți în realizarea sarcinilor cotidiene, cum ar fi urcatul scărilor sau ridicarea de pe scaun.
Lipsa vitaminei D are urmări mai grave în cazul copiilor. Când un copil crește, are nevoie de oase și mușchi puternici pentru a menține progresul creșterii; un copil cu deficiență de vitamina D are mai multe șanse să aibă o creștere lentă. În plus, se poate dezvolta și rahitismul, care afectează dezvoltarea oaselor, provoacă durere și poate duce la deformări osoase. Copiii cu nivel scăzut de vitamina D se confruntă cu un grad mai mare de iritabilitate. În cazuri extrem de rare, copiii pot dezvolta cardiomiopatie.
Doza maximă recomandată de vitamina D este de 100 mg pe zi pentru adulți și 10 mg pe zi în cazul copiilor.
Care sunt cele mai bune surse de vitamina D, ne explică, în continuare, nutriționistul Wasim Nazer, care în cei peste 10 de ani de activitate în domeniul nutriției a întâlnit nenumărate cazuri de pacienți care s-u confruntat cu această carență de vitamina D.
„Vitamina D se regăsește doar în anumite alimente, însă aportul optim al acesteia poate fi asigurat prin consumul de lapte și cereale îmbogățite în vitamine și minerale sau pește gras de tipul somonului, sardinelor sau macroului. Carnea roșie, ficatul de cod și galbenușul de ou reprezintă alte surse alimentare bogate în vitamina D.”, explică nutriționistul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…