Din cuprinsul articolului
Hipertensiunea este o afecţiune silenţioasă, dar periculoasă. Medicii atrag atenţia că depistarea din timp a HTA, în stadiile incipiente ale bolii, când impactul negativ al valorilor tensionale crescute încă nu și-a pus amprenta pe principalele organe direct afectate – inima, vase de sânge, creier și rinchi -, precum și instituirea unui tratament optim, pot stopa apariţia complicaţiilor cardiovasculare.
Puseurile de hipertensiune au câteva simptome specifice, precum: dureri de cap, ameţeală, slăbiciune, tulburări de vedere şi auz, paloare şi transpiraţii.
Pe lângă tratamentul recomandat de medic şi un stil de viaţă sănătos din care să nu lipsească o dietă adecvată, fără exces de sare şi grăsimi, este util terapeutic şi consumul unor ceaiuri cu efect hipotensor, numeroase plante medicinale fiind folosite în ziua de azi pentru tratarea bolilor cardiovasculare.
Specialiştii recomandă în primul rând ceaiuri cu un conţinut ridicat de polifenoli şi potasiu pentru normalizarea tensiunii arteriale şi îmbunătăţirea activităţii inimii.
Ceaiul verde
Ceaiul verde conţine foarte multi antioxidanţi, care au capacitatea de a neutraliza acţiunea radicalilor liberi, prevenind apariţia inflamaţiilor.
Ceaiul negru
Bogat în antioxidanţi, aceste ceai este adesea recomandat pentru scăderea riscului de accident vascular cerebral sau de infarct. Pe lângă faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale, ajută şi la scăderea valorilor colesterolul rău.
Ceaiul de păducel
Pţducelul mai este cunoscut şi sub denumirea de „planta inimii”, datorită efectelor benefice pe care le are asupra sistemului cardiovascular.
Ceaiul de hibiscus
Acest tip de ceai are un efect relaxant pentru sistemul nervos, fiind util şi pentru combaterea obezităţii.
Ceaiul de roiniţă
Roinita este benefică şi în cazul persoanelor care suferă de anxietate, pentru că reduce tensiunea nervoasă şi oboseala şi întăreşte sistemul nervos.
Optimă <12/8cmHg
Normală – 12-12,9/8-8,4cmHg
Normal înaltă – 13-13,9/8,5-8,9cmHg
Hipertensiune arterială grad 1 – 14-15,9/9-9,9cmHg
Hipertensiune arterială grad 2 – 16-17,9/10-10,9cmHg
Hipertensiune arterială grad 3 – >17,9/10,9cmHg
Prevenirea hipertensiunii se poate face prin controlul acelor factori de risc care pot fi controlați: alimentația, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, stresul.
Pentru a scădea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, ar trebui consumate preponderent alimente care au un conținut scăzut de grăsimi animale sau trans, multe legume, fructe și cereale integrale. Dacă mănânci carne, alege sortimente slabe (pește, pui și curcan fără piele, bucăți slabe din carnea altor animale).
De asemenea, lactatele pentru consumul zilnic trebuie să aibă cât mai puțină grăsime. Baza meselor trebuie să fie legumele, alături de cantități moderate de leguminoase, cereale integrale, proteine slabe, grăsimi bune (ulei de măsline, avocado, nuci).
Exercițiile fizice ajută și la menținerea unei greutăți fizice adecvate și la menținerea valorilor tensionale normale.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…