Din cuprinsul articolului
Considerate unele dintre cele mai hrănitoare fructe, bananele ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, datorită conţinutului bogat de potasiu.
De altfel, potasiul – acest electrolit mineral necesar celulelor din nervi și mușchi – s-a dioveit ştiinţific că reduce riscul de infarct, accident vascular cerebral, tromboză și cheaguri de sânge.
Oamenii consumă 100 de miliarde de banane pe an
Potrivit statisticilor, banana este cel mai cultivat fruct din lume și are o istorie de peste 7.000 de ani. În fiecare an, sunt consumate pe întreaga planeta aproximativ 100 miliarde de banane.
Există studii ştiinţifice care certifică numeroasele beneficii pe care consumul de banane îl are asupra organismului. De pildă, sunt o sursă bună de nutrienţi, inclusiv fier, care este important pentru producerea de celule roşii din sânge. Prin urmare, consumul de banane poate ajuta la prevenirea şi tratamentul anemiei, o afecţiune caracterizată prin niveluri scăzute de hemoglobină.
De asemenea, bananele acţionează ca un medicament antiacid pentru stomac, de aceea se recomandă a fi consumate de către persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică. În plus, previn diareea şi ajută la normalizarea digestiei, având în compoziţie 12% din necesarul zilnic de fibre al organismului.
Fructul permis în dieta diabeticilor
Consumate cu moderaţie, aceste fructe sunt recomandate şi persoanelor cu diabet. Chiar dacă sunt bogate in glucide, au un indice glicemic mic şi nu cresc rapid valorile glicemiei.
Controlul porțiilor este important în alimentația diabeticilor, deci joacă un rol major în cantitatea de zahăr (fructoză) pe care o consumi dintr-o banană. Dacă alegi spre consum o banană mai mică, e clar că aceasta va avea mai puțini carbohidrați. De exemplu, o banană mică de 12 cm poate avea cam 23 de carbohidrați per porție, în timp ce o banană mai mare ajunge la 35 de carbohidrați.
Unii cercetători au studiat gradul de coacere al bananelor în legătură cu glicemia și au descoperit că bananele necoapte sau verzi tind să aibă un impact mai mic asupra glicemiei, deoarece conțin mai puțin zahăr decât bananele coapte.
Totodată, bananele mai crude conțin un tip de amidon „rezistent”, pe care corpul nu îl poate descompune cu ușurință, iar rezultatul este o creștere mai lentă a glucozei în sânge, potrivit doc.ro.
Bananele conţin o cantitate importantă de vitamina B6 care reglează nivelul de glicemie în sânge şi previne apariţia unei stări de proastă dispoziţie.
Bananele conțin un aminoacid numit triptopfan care, atunci când ajunge în corp, provoacă secreția de serotonină, un mesager chimic care se găsește în întregul organism. Când ai un nivel normal de serotonină, te simți mai calm, mai binedispus, te concentrezi mai ușor asupra activităților zilnice și faci față mai bine situațiilor tensionate.
Consumul unui milkshake din banane, lapte şi o linguriţă de miere este extrem de eficient pentru înlăturarea stărilor de mahmureală.
Beneficii medicale multiple
Aportul regulat de banane poate ajuta la îmbunătățirea sănătății în mai multe moduri, inclusiv:
1. Reduce riscul de boli cardiovasculare: Potasiul din banane ajută la reglarea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.
2. Îmbunătățește sănătatea digestivă: Fibrele alimentare din banane ajută la prevenirea constipației și la reglarea tranzitului intestinal.
3. Reduce riscul de anemie: Vitamina B6 din banane este importantă pentru producția de celule roșii din sânge, care transportă oxigenul în organism.
4. Îmbunătățește starea de spirit: Potasiul din banane poate ajuta la reducerea stresului și a simptomelor depresiei.
5. Oferă energie: Bananele sunt o sursă bună de carbohidrați, care oferă energie organismului.
Valori nutriţionale
O banană de mărime normală (aproximativ 125 de grame) asigură un aport nutriţional optime:
- Calorii: 112;
- Proteine: 1 gram
- Glucide: 29 de grame;
- Fibre: 3 grame;
- Grăsimi: 0 grame;
- Vitamina C: 12% din necesarul zilnic;
- Vitamina B2: 7% din necesarul zilnic;
- Vitamina B3: 5% din necesarul zilnic;
- Vitamina B9: 6% din necesarul zilnic;
- Cupru: 11% din necesarul zilnic;
- Potasiu: 10% din necesarul zilnic;
- Magneziu: 8% din necesarul zilnic.
Dacă doriţi să le consumaţi de-a lungul mai multor zile, puteţi alege bananele necoapte în totalitate, dar nici prea verzi. Potrivit nutriţioniştilor, bananele sunt ideale pentru micul dejun, că gustare la prânz sau înainte și după activităţile sportive.