Din cuprinsul articolului
Pe lângă alimentele pe care le consumăm zilnic, şi băuturile joacă un rol important în calitatea și durata vieții noastre, atrag atenţia medicii nutriţionişti şi experţii în geriatrie.
Unele băuturi nu satisfac doar nevoia de hidratare a organismului, dar oferă și compuși bioactivi, electroliți și antioxidanți vitali pentru sănătate.
De exemplu, antioxidanții ne ajută să eliminăm toxinele precum radicalii liberi și să reducem inflamația – unul din principalii responabili ai îmbătrânirii premature.
Legătura dintre băuturi și longevitate este mult mai importantă decât am putea crede. Astfel, studiile au demonstrat că menținerea unei hidratări adecvate susține sănătatea celulară și funcția organelor (în special rinichii), ajută la absorbția nutrienților și, în general, la păstrarea la un nivel optim a stării de sănătate pe parcursul vieţii.
De pildă, antioxidanții din anumite băuturi naturale reduc riscul de boli cronice, susțin funcția creierului și vederea și chiar pot să îmbunătățească starea mentală şi emoţională.
Smoothie-urile cu fructe de pădure – în special cele făcute cu afine, zmeură și căpșuni – au proprietăți antiinflamatorii, promovând îmbătrânirea sănătoasă. Aceste fructe sunt pline de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și reduc stresul oxidativ, esențial pentru menținerea sănătății celulelor.
Ceaiul verde și negru sunt bogate în antioxidanți puternici, cum ar fi catechinele. Acești compuși ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la minimizarea stresului oxidativ, promovând sănătatea celulară. Consumul regulat al acestui tip de ceaiuri poate fi o modalitate simplă, dar eficientă de a vă menține sănătatea.
Studiile arată că un consum moderat de cafea pe termen lung poate reduce riscul de deces prematur cu până la 30%, indiferent dacă este cofeinizată sau decofeinizată. Cafeaua stimulează, de asemenea, neurotransmițătorii dopamină și serotonina, care îmbunătăţesc starea de spirit, iar fericirea este legată de o viață mai lungă.
Vinul roșu este cea mai sănătoasă alegere în privinţa consumului de alcool, explică experţii. Acest tip de băutură este o sursă bogată de resveratrol, un antioxidant puternic legat de numeroase beneficii pentru sănătate. Resveratrolul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și potențialul de a promova sănătatea inimii.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…