Din cuprinsul articolului
Medicii recomandă pentru menținerea sănătății articulațiilor o alimentaţie naturală, inclusiv ciorbe de carne, care ajută la furnizarea de colagen, un element de bază pentru articulații.
Potrivit unui studiu al Fundaţiei Asiatice pentru Artrită, citat de portalul actualno.com, consumul unor legume precum broccoli încetinesc evoluţuia artritei prin reducerea inflamaţiei şi a durerilor articulare.
Principalele componente pentru menținerea sănătății articulațiilor sunt colagenul, elastina, proteinele și sulfații de condroitină. De asemenea, este important să avem acid ascorbic în dietă, care favorizează transformarea procolagenului în colagen.
„În plus față de produsele menționate, există o serie de alte produse care promovează, de asemenea, sănătatea articulațiilor”, spune medicul Irina Andreeva. Ea enumeră 8 tipuri de produse pentru oase și articulații sănătoase.
Pește gras
Printre acestea se numără peștele cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3. „De exemplu, acestea sunt somonul, sardinele, codul. Acizii grași omega-3 din compoziția lor ajută la reducerea inflamației la nivelul articulațiilor”, spune specialistul.
Fructe și legume bogate în antioxidanți
Fructele și legumele bogate în antioxidanți ar trebui, de asemenea, să fie incluse în dietă. Inclusiv fructele de pădure (căpșuni, afine), citricele, ardeii roșii, spanacul și varza kale. Antioxidanții din compoziția lor protejează articulațiile de daune.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline conține polifenoli. Aceștia au proprietăți antiinflamatorii care sunt bune pentru articulații. În plus față de acidul ascorbic, vitamina C se găsește în citrice, căpșuni, kiwi, papaya și alte fructe și legume. Aceasta este necesară pentru sinteza colagenului. Usturoiul și ceapa au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care pot ajuta articulațiile.
Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt bogate în vitamine, minerale și acizi grași care susțin sănătatea articulațiilor.
Turmericul conține curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii puternice și poate ajuta la ameliorarea durerilor articulare.
Ceai verde
Ceaiul verde este, de asemenea, inclus în listă. Acesta conține polifenoli, care pot avea proprietăți antiinflamatorii și de protecție a articulațiilor.
„Aderarea la o dietă variată și echilibrată care include aceste alimente va ajuta la menținerea articulațiilor sănătoase și la reducerea riscului de inflamație”, spune Dr. Andreeva, potrivit actualno.com.
10 cataplasme ce pot fi aplicate pe locul dureros
4. Ceapa. Sub formă de cataplasme, se foloseşte ceapă crudă tocată, care se aplică pe locul dureros timp de câteva ore. De asemenea, se poate folosi ca decoct din trei cepe tăiate necurăţate de foi, care se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute – se ia câte un pahar dimineaţa şi seara, la culcare.
6. Ghimbirul. Se utilizează rădăcina (uscată sau proaspătă) de ghimbir. Reduce durerea articulară precum și inflamația în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă și artroză, având proprietăți asemănătoare ibuprofenului. Se recomandă utilizarea unor doze zilnice cuprinse între 500 și 1000 mg, cu efect în reducerea durerilor de șold și de genunchi. Atenţie: Poate interfera cu medicația anticoagulantă.
8. Hreanul. Cataplasmele cu hrean sunt un remediu renumit. Se dau pe răzătoare 50 g de hrean şi se amestecă bine cu 20 ml de apă şi 50 g de făină integrală. Amestecul se pune într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe locul bolnav. Se lasă să acţioneze timp de 30 de minute, după care se îndepărtează. Tratamentul trebuie repetat în fiecare seară, timp de zece zile.
10. Extractul de coada calului este un remediu eficient si pentru persoanele ce suferă de artrită, boală care deformează oasele prin pierderea flexibilităţii încheieturilor datorate pierderii de colagen.