În ţara noastră, rata mortalităţii cauzată de afecţiunile cardiovasculare, majoritatea provocate de colesterol, este de 61% din numărul total al deceselor.
Principala metodă prin care puteţi ţine în frâu colesterolul este regimul alimentar.
,,Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras. Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul,” recomandă medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.
Vă prezentăm mai jos patru alimente care scad colesterolul rău:
1. Uleiul de măsline – două linguri de ulei de măsline consumate zilnic îţi asigură necesarul de antioxidanţi necesari scăderii nivelului colesterolului „rău” (LDL) şi menţinerii celui bun (HDL).
2.Nucile – sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi şi contribuie la menţinerea elasticităţii şi sănătăţii vaselor de sânge, reducând semnificativ nivelul colesterolului.
3. Pâinea de secară – patru felii de pâine de secară pe zi te ajută să menţii colesterolul din sânge la parametri normali.
4. Peştele – specialiştii recomandă cel puţin două porţii de peşte pe zi pentru menţinerea colesterolul sub control.
Macroul, heringul, tonul şi sardinele au cel mai mare conţinut de acizi graşi omega 3, responsabili de scăderea nivelului colesterolului rău.