Sari la conținut

TOP 3 condimente recomandate împotriva hipertensiunii arteriale

Hipertensiune arterială
Sursă foto: Getty Images
Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată) este atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare (140/90 mmHg sau mai mare).

Conform studiilor, aproape jumătate din populaţia adultă a României are hipertensiune arterială, fiind descoperită în urma unor controale medicale de rutină. De altfel, se estimează că peste un miliard de adulți suferă de hipertensiune la nivel mondial.

Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc pentru mortalitate, fiind responsabilă pentru 10,8 milioane de decese pe an.

Pe lângă schimbarea stilului de viaţă, inclusiv o atenţie mai mare la tipurile de alimente consumate zilnic, este importantă medicaţia precrisă de medic.

Regula generală pentru alimentaţia hiposodată

De altfel, din punct de vedere istoric, cercetările științifice au arătat o relație directă între hipertensiunea arterială și nivelul de sodiu. Evitarea alimentelor bogate în sodiu este o modalitate de a vă ține sub control nivelul tensiunii arteriale. Potrivit experților, regula generală este să nu depășească 2.300 mg de sodiu pe zi.

Pentru adulti, in special cei care au hipertensiune arteriala sau predispozitie la aceasta afectiune, recomandarea este de aproximativ 1.500 mg de sodiu pe zi.

Turmeric

Este un condiment care nu numai că adaugă savoare și aromă mâncărurilor, dar ajută și la subțire a sângelui. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, ajută la reducerea vâscozității sângelui și previne formarea cheagurilor de sânge. Consumul regulat al acestui condiment poate ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare.

Combinați turmericul cu piper negru, pentru a permite organismului să absoarbă mai bine substanţa activă care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale.

Turmeric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pudră de usturoi

Poate că nu la fel de puternic ca usturoiul proaspăt, pudra de usturoi rămâne un condiment popular care adaugă aromă oricărui fel de mâncare și are un efect extrem de benefic asupra sistemului imunitar. În doze mari, consumul de usturoi poate ajuta și la scăderea tensiunii arteriale.

O linguriță de pudră de usturoi conține 1,86 miligrame de sodiu, ceea ce este neglijabil în comparație cu doza zilnică pe care ar trebui să o consumi de 2.360 mg.

Ardei iute roșu

Ardeiul iute este un condiment excelent pentru multe feluri de mâncare care oferă o aromă fantastică și nu conține sodiu și conservanți adăugati.

De asemenea, este cunoscut pentru capacitatea sa de a regla nivelul zahărului din sânge și de a lupta împotriva inflamației. Pentru cei cu hipertensiune arterială, poate fi alegerea perfectă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel